Egitim Yöneticisinin Karar Verme Sürecini Etkileyen Faktörler ve Egitim Kurumlarında Bir Uygulama


DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.15597390Anahtar Kelimeler:
Yönetim, Karar Verme, Karar Verme Süreci, Egitim YönetimiÖzet
Karar verme süreci, egitim yöneticilerimiz için çok büyük bir öneme sahiptir. Girdisi ögrenci olan bir örgütsel sistemin, çıktısının basarılı, iyi bir egitim almıs ve yetenegine uygun meslege yöneltilmis bir ögrenci olmasında karar verme sürecinin önemi elbette büyük olacaktır. Yönetim karardır. Alınan kararlara baglı olarak örgüt sekillenir. Kararlara göre amaçlar planlanır ve hedefe dogru gidilir. Bu anlamda karar verici konumunda olan egitim yöneticisinin saglıklı, etkin, dogru ve hızlı kararlar alması için karar sürecinde etkilendigi faktörleri ve karar verme sürecinin özelliklerini çok iyi bilmesi gereklidir. Karar verme sürecinin yönetimin kalbi olarak görülmesinde elbette etki alanının çoklugu ve örgütsel amaçlara ulasmadaki etkisinin olması dikkat çekmektedir. Karar verme sürecini, aşamalarına uygun olarak uygulayan bir eğitim yöneticisinin karsısına engeller de çıkacaktır.
Bu arastırma, yöneticileri bu süreçte rahatsız eden ve onların verecegi ve uygulayacagı kararlarının iyiligine etki eden faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıstır. Dogru kararı vermek demek, örgüte ve çalısana dogru yolu tayin etmek demektir. Tayin edilen dogru yol, kurumsal basarı ve kaliteli ürün demek olacaktır.
Arastırma sonucunda, okul yöneticilerinin karar verme sürecinin alt faktörlerindeki (yöneticinin psikolojik özellikleri, karar verme becerisi, kurum içi faktörler ve kurum dısı faktörler) özelliklerin karar verme süreci ile birebir ilişkisine bakıldıgında, yöneticinin psikolojik özellikleri ile yöneticinin karar verme beceriyeterliligine sahip olmasının arasında anlamlı bir iliski oldugu belirlenmistir. Ancak kurum içi faktörler ile kurum dısı faktörlerin arasında anlamlı bir iliski bulunamamıstır. Bu da eğitim yöneticilerinin karar verme sürecinde etkilendikleri en büyük faktörün, kendi kisisel ve psikolojik özelikleri ile karar verme becerilerine sahiplik dereceleri ile ilgili oldugudur.
Referanslar
Arın, A. (2006). Lise Yöneticilerinin Öğretim Liderliği Davranışları ile Kullandığı Karar Verme Stratejileri ve Problem Çözme Becerileri Arasındaki ilişki, Osmangazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir.
Aydın, M. (2007). Eğitim Yönetimi, Gaziyayınevi.
Aytaç, T. (2000). Okul Merkezli Yönetim, Nobel yayınevi.
Başar, H. (1995) Eğitim Denetçisi, Pegem A yayınevi.
Başaran, İ. E. (1992). Yönetimde İnsan İlişkileri (Yönetsel Davranış), Gül Yayınevi.
Başaran, İ. E. (1982). Örgütsel Davranışın Yönetimi, Ankara Üniversitesi Eğitim Fark Yayınevi.
Başaran, İ. E. (1996). Türkiye Eğitim Sistemi, Yargı Matbaası.
Binbaşıoğlu, C. (1988). Eğitim Yöneticiliği, Binbaşıoğlu Yayınevi.
Bursalıoğlu, Z. (2000). Okul Yönetiminde Yeni Yapı ve Davranış, Pegem Akademi.
Can, H. (1991). Genel İşletmecilik Bilgileri, Adım Yayıncılık.
Demiryürek, E. (2008). Eğitim-İş Kolunda Faaliyet Gösteren Kamu Sendikalarına Üye Öğretmenlerin Eğitim Sürecinde Kazandırılmasını Gerekli Gördükleri Değerlere İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi,
Dikerel, M. (2008). Resmi İlköğretim Okulu Yöneticilerinin Liderlik Davranışları ile Karar Verme Stratejileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
Eren, E. (2007). Örgütsel Davranış ve Yönetim Psikolojisi, Beta Yayınevi.
Eren, E. (2003). Yönetim ve Organizasyon (Çağdaş ve Küresel Yaklaşımlar), Beta Yayınevi.
Giray, N. (2006). Okul Yöneticilerinin Yönetimsel Karar Verme/Problem Çözme Yeterliliği, Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Gürsel, M. (2007). Okul Yönetimi (Kuramsal ve Uygulamalı), Eğitim Kitapevi.
Gökçe, E., (2000). İlköğretimde Okul Aile İş birliğinin Geliştirilmesi, IV. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Sempozyumu, 15-16 Ekim 1998, Pamukkale Üniversitesi Denizli Eğitim Fakültesi Dergisi, Özel Sayı.
Hodgeds, M. R. (1997). Yönetim, Teori Süreç ve Uygulama. (Çev. Canan Çetin, Esin Can Mutlu), Der Yayınları.
İmrek, M. K. (2003). Yöneticiler İçin Karar Verme Teknikleri El Kitabı, Beta Yayınevi.
Karagöz, B. K. (2006). Okul Yöneticilerinin Yönetim Süreçleri Açısından Karşılaştıkları Problemler, Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Edirne.
Karakaya, G. (2000). ‘‘Yönetici Eğitiminde Karar Verme Becerileri Geliştirilmesi’’, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Kaya, Y. K. (1993). Eğitim Yönetimi, Kuram ve Türkiye’deki Uygulama, Set Ofset Yayıncılık.
Kaya, A. (2000). İlköğretim Okullarında Görev Yapan Eğitim Yöneticilerinin Yönetim Süreçlerinde Gösterdikleri Yönetsel İşlevlerin Değerlendirilmesi Gaziantep Örneği, Yayınlanmamış Yüksek Lisans tezi, Gaziantep Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Kuşlu, M. (2008). Yönetimde Karar Verme Sürecinde Yönetim Bilgi Sistemlerinin Rolü (İlsis Örneği), Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Küçükali, R. (2006). Avrupa Birliği Yolunda Yeni Okul, Okul Yöneticilerinin Karar Verme Süreci, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Doktora Tezi.
Koçel, T. (2007). İşletme Yöneticiliği, Beta Yayınevi.
Onaran, O. (1975). Örgütlerde Karar Verme, Sevinç Matbaası.
Özcan, K. (1999). Yöneticilerde Karar Verme İle Kaygı İlişkileri, Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Teknoloji Eğitimi Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
Özkalp, E.ve Kırel, Ç. (2004). Örgütsel Davranış, Anadolu Üniversitesi Yayınları.
Sağır, C. (2006). Karar Verme Sürecini Etkileyen Faktörler ve Karar Verme Sürecinde Etiğin Önemi: Uygulamalı Bir Araştırma, Trakya Üniversitesi, İşletme Ana Bilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Taymaz, A, H. (1997). Uygulamalı Okul Yönetimi, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınevi.
Tosun, K. (1992). İşletme Yönetimi, Savaş Yayıncılık.
Yaşlıoğlu, M. M. (2007). ‘‘Karar Verme Sürecinde Eğilimler ve Bir Araştırma’’, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Yönetimi Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
Yavuz, Y. (2001). ‘‘Lise Yöneticilerinin ve Öğretmenlerinin Okulda Yerinden Yönetim ve Merkezden Yönetim Yaklaşımlarına İlişkin Görüşlerinin Karar Verme Sürecine Etkileri’’, Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi.
Yılmaz, K., Memduhoğlu, H. B., Kılıç.E.D., İpek, C., Sağlam, A.Ç., Tunç, B., Bülbül, T., Bostancı, A.B., Balay, R. & Demir, K. (2008). Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi, Pegem Akademi Yayıncılık.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR)

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.