Rüstem Paşa Cami Çinilerinin Restorasyonu (2016-2020): Çinilerin Mevcut Durum Analizi ve Belgelenmesi -1


DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.15567387Anahtar Kelimeler:
Rüstem Paşa Camii, Osmanlı Çini Sanatı, İznik çinileri, Çini RestorasyonuÖzet
İstanbul’un Eminönü semtinde yer alan ve Mimar Sinan tarafından inşa edilen, Osmanlı klasik dönem mimarisinin önemli eserlerinden biri olan Rüstem Paşa Camii, özellikle iç mekânını süsleyen zengin çini dekorasyonu ile dikkat çekmektedir. Camii’nin dış cephe düzenlemesi, Sinan’ın erken ve orta dönem camilerinde sıklıkla görülen, ana kubbeyi ön plana çıkaran piramidal tasarım anlayışının başarılı bir örneğini sergilemektedir. İç mekânda ise, taşıyıcı sistemin başlangıcına kadar uzanan çini kaplı duvar yüzeyleri arka planda kalmakta; böylece taşıyıcı unsurlar ve örtü elemanları görsel olarak ön plana çıkarılmaktadır. Rüstem Paşa Camii’nde yer alan çiniler, 16. yüzyıl Osmanlı çini sanatının zirvesi olarak değerlendirilmekte olup, ağırlıklı olarak İznik atölyelerinin karakteristik özelliklerini yansıtmakta, yer yer Kütahya üretimi olabilecek unsurlar da gözlemlenmektedir. Motif, kompozisyon ve yerleşim açısından yapılan sınıflandırmalar, caminin zengin süsleme repertuarını ortaya koymaktadır. Rüstem Paşa Camii çinileri yalnızca estetik üstünlükleriyle değil, aynı zamanda üretim teknolojisi, malzeme kalitesi ve dönemin üslup özelliklerini yansıtması bakımından da Osmanlı sanat tarihinde ayrıcalıklı bir yere sahiptir.
Bu çalışma, 2016-2020 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü denetiminde ve Bilim Kurulu danışmanlığında yürütülen Rüstem Paşa Cami Çinilerinin restorasyon uygulamalarını ele almaktadır. Restorasyon süreci kapsamında, caminin mimari yapısı, ahşap elemanları, kalemişleri ve çini süslemeleri bütüncül bir yaklaşımla onarılmıştır. Yapının zemin hareketleri ve statik sorunları da bu süreçte titizlikle izlenmiştir. Ayrıca, Camideki çiniler; restitüsyon ve rölöve raporları üzerinden değerlendirilerek, çinilerin üslüp ve kompozisyon özellikleri analiz edilmiş, motif, kompozisyon ve yerleşim özellikleri açısından sınıflandırılarak ele alınmıştır.
Referanslar
Aslanapa, O. (1980). Rüstempaşa Camii. Sanat Dünyamız, 6(18), 3–8.
Berberoğlu, B. N. (2011). İstanbul'un 100 camisi (ss. 86–88). İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları.
Cansever, T. (2005). Rüstem Paşa Camii. In Mimar Sinan (ss. 211–221). Albaraka Yayınları.
Çetinkaya, H. (2011). Klasik dönem Osmanlı camilerinde ergonomi (Rüstem Paşa Camii örneği) (Yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı).
Çevik, G. (2014). Rüstem Paşa Camii Çinilerinde Lale ve Karanfil Motifleri (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Güzel Sanatlar Enstitüsü, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
Erçağ, B. (1987). Rüstempaşa Camii. In V. Vakıf Haftası: Restorasyon ve Vakıfların Ekonomik ve Sosyal Etkileri Semineri (7–13 Aralık 1987) (ss. 85–86). Vakıflar Genel Müdürlüğü.
Erçağ, B. (1998). Mimar Sinan’ın 16. yüzyıl Klasik Yapısına Vakıflar’dan Koruma: Rüstempaşa Cami Restorasyonu. Tombak, (23), 59–62.
İslamoğlu, H. (2011). 1400–1500 yılları arasında Osmanlı mimarisinde kullanılan çinilerde hatayi motifi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Sosyal Bilimler Enstitüsü, Süleyman Demirel Üniversitesi
İBB, Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü (t.y.). Rüstem Paşa Külliyesi. https://kulturelmiras.ibb.istanbul/ rustem -pasa-kulliyesi/
Karaoğlu, A. S. (2016). Rüstem Paşa Cami Çinileri Rölöve ve Sanat Tarihi Raporu (Yayımlanmamış Uzman Raporu). Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü Arşivi.
Karaoğlu, A. S. (2018). Rüstem Paşa Camii Restorasyon Proje Raporu (Yayımlanmamış Uzman Raporu). Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü Arşivi.
Matthews, H. (2012). İstanbul’un camileri (ss. 144–146) (M. B. Aksoy, Çev.). Scala Yayıncılık.
Özdemir, B. (2016). Mimar Sinan’ın Çinili Bir Eseri: Eminönü Rüstem Paşa Cami (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara Üniversitesi
Özdemir, B. (2017). Eminönü Rüstem Paşa Camisi Çinilerinin Üretim Yerlerine Dair Bazı Görüşler. Eurasian Academy of Sciences Social Sciences Journal, 15, 76–105.
Tokay, Z. H. (2008). Rüstem Paşa Külliyesi. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, 35, 291–292. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Araştırmaları Merkezi. https://islamansiklopedisi.org.tr/rustem-pasa-kulliyesi--istanbul
Willis, M. D. (1987). Tiles from the Mosque of Rüstem Paşa in İstanbul. Artibus Asiae, 48(3/4), 278–284.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR)

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.