SİGARA BIRAKMA YORGUNLUĞU ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇE GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI
Abstract views: 172 / PDF downloads: 60
DOI:
https://doi.org/10.26450/jshsr.578Anahtar Kelimeler:
Sigara Bırakma, Sigara ve Stres, Depresyon, AnksiyeteÖzet
Çalışmanın Amacı: Bu çalışmanın amacı Mathew ve ark (2017) tarafından geliştirilen “Sigara Bırakma Yorgunluğu” ölçeğinin Türkçeye uyarlanıp, geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılmasıdır.
Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini sigara kullanmayı bırakmış ya da bırakıp tekrar başlamış 300 kişi oluşturmaktadır. Çalışmada nicel araştırma deseni ve kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır.
Bulgular: Sigara bırakma yorgunluğu ölçeğinin 3 faktörden oluştuğu ve ölçeğin kümülatif değerinin %59,035 olduğu gözlemlenmiştir. Bu değer kabul edilebilir bir düzeydedir. Doğrulayıcı faktör analizi sonucu maddelere ait korelasyon ve t değerleri belirlenmiş olup madde 16’nın t değeri düşük olduğu için ölçekten çıkarılmıştır. Ayrıca uyum iyiliğinin sağlanabilmesi için 1 ve 3. madde, 1 ve 11. madde, 1 ve 17.madde, 3 ve 13. madde, 11 ve 17. madde, 9 ve 12. maddeler arasında kovaryans yapılmıştır. Stres ölçeği ile korelasyon analizi yapılmış, r değeri 0,310 olarak bulunmuş ve stres ile sigara bırakma yorgunluğu arasında pozitif yönlü düşük bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir.
Tartışma ve Sonuç: Yapılan bu çalışmanın doğrulayıcı faktör analiz sonuçlarına göre 3 maddenin faktör yükleri 0.30’dan düşük olduğu için ve açıklayıcı faktör analizinin uyum iyiliği indekslerinin kabul edilebilir bir düzeye gelebilmesi için 1 madde ölçekten çıkartılmıştır. Çalışmada bulunan sonuca göre ise; stres ile sigara bırakma yorgunluğu arasında pozitif yönlü düşük bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Yani stres arttıkça sigara bırakma yorgunluğu artmakta, sigara bırakma yorgunluğu arttıkça stres artmaktadır.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2018 International JOURNAL OF SOCIAL HUMANITIES SCIENCES RESEARCH
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.