DÜZGÜN ONİKİYÜZLÜ (DODECAHEDRON) İLE ÜÇ BOYUTLU DİJİTAL KİLİT


Abstract views: 89 / PDF downloads: 47

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.3187

Anahtar Kelimeler:

Android Studio, Grapher, Dodecahedron, Düzgün Onikiyüzlü, Üç Boyutlu Dijital Kilit

Özet

Bu çalışma ile Android Studio geliştirme ortamı ve Java dilinde üç boyutlu uzayda, üç boyutlu grafikler ile kullanıcıya kolay uygulanabilir ve çözüm kombinasyonunun sayısı ile güvenilir bir dijital kilit programı oluşturmak hedeflenmiştir.

Grafik ve Rotasyon: Android cihazlarda çalışan bu uygulama başarıyla yazılmıştır. Ekranın ortasına yerleştirilen düzgün onikiyüzlünün köşeleri farklı renkler ile belirtilmiştir. İstenilen bir noktadan diğer noktaya kayarak hareket edilir ve işaretlenen noktalar arasında beyaz bir çizgi oluşur.

Nokta izleme: Belirli bir aralığın köşe noktalarını görüş alanının merkezine götürebilir ve bağlantısının sırasını bir sonraki köşe noktasıyla kayıt edebilir.

Mevcut geliştirmede, uygulama çalışırken fiziksel düğmeler ile ekran kilidi deseni çizilemez.

Uygulama da SDK sürümü 23 kullanılmıştır ve ilgili Android sürümü 6.0 (Marshmallow) 'dir. 6.0'ın altında çalışan cihazlar grafik ölçekleme ve renk problemleri yaşanabilir.

Noktadan noktaya kombinasyon sayılarının üç boyutlu ve daha fazla köşeye genişletilmesiyle ilgili grafiksel bir tartışma dokuz nokta desen çizimine göre uygulanabilir bir çözüm sunar. Bir başlangıç noktası seçilir ve altı nokta birleştirilerek oluşturulacak bir ekran kilidi dokuz nokta ekran kilidine eş değer kombinasyon sayısı sunacaktır. Fakat yedi nokta birleştirildiğinde oluşacak kombinasyon sayısı dokuz nokta desen çizimi ekran kilit sistemine göre çok daha yüksek olmaktadır. Kombinasyon sayısı ve üç boyutlu hareket ile ikinci bir kişinin gözleminde akılda kolay hatırlanır bir kilit olmadığından güvenilirdir.

İndir

Yayınlanmış

2022-08-31

Nasıl Atıf Yapılır

HEYBET, H., BABAN, S., TAMER, H., & OFLAZ TEKEŞ, T. (2022). DÜZGÜN ONİKİYÜZLÜ (DODECAHEDRON) İLE ÜÇ BOYUTLU DİJİTAL KİLİT. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 9(86), 1454–1461. https://doi.org/10.26450/jshsr.3187