HAYAT BOYU ÖĞRENME MERKEZİ (HBOM) ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM BOYU ÖĞRENME YETERLİLİKLERİ İLE ÖZNEL İYİ OLUŞ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ (İSMEK ÖRNEĞİ)
Abstract views: 120 / PDF downloads: 54
DOI:
https://doi.org/10.26450/jshsr.1301Anahtar Kelimeler:
Hayat Boyu Öğrenme, Öznel İyi Oluş, İsmekÖzet
Bu araştırmanın temel amacı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi (İSMEK) öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme yeterlikleri ile öznel iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir.
İBB Hayat Boyu Öğrenme Merkezi (İSMEK) kursiyerlerinin yaşam boyu öğrenme yeterlikleri ile öznel iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişki ele alınmış ve araştırmada ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Fatih İlçesindeki İSMEK kurslarında öğrenim gören 307’si kadın, 105’i erkek olmak üzere toplam 413 kursiyer oluşturmaktadır. Araştırmada İSMEK kursiyerlerinin yaşam boyu öğrenme yeterlilik düzeyleri ile öznel iyi oluş arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla araştırmacılar tarafından geliştirilen ‘’ Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlilik Ölçeği’ ve ‘’Öznel İyi Oluş Ölçeği’’ kullanılmıştır.
Araştırma sonucunda edinilen bulgulara göre kursiyerlerin yabancı dilde iletişim ile dijital yeterliklerinin “orta” düzeyde, diğer yeterlikleri ile genel yaşam boyu öğrenme yeterliklerinin “yüksek” düzeyde olduğu değerlendirilmiştir. Ayrıca kursiyerlerin öznel iyi oluş puan ortalamasının 3.30±0.38 olduğu görülmektedir. Bahse konu ortalama değere istinaden kursiyerlerin öznel iyi oluş düzeylerinin “yüksek” olduğu değerlendirilmiştir İSMEK kursiyerlerinin yaşam boyu öğrenme yeterlilik düzeylerinin cinsiyet, medeni durum, eğitim durumuna ve eğitim durumuna göre öznel iyi oluşunda anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ancak; yaşa göre yaşam boyu öğrenme yeterlikleri, cinsiyete göre öznel iyi oluş, medeni duruma göre ve yaşa göre öznel iyi oluşlarında anlamlı farklılık bulunmadığı görülmüştür.
Araştırma kapsamına alınan İSMEK kursiyerlerinin genel yaşam boyu öğrenme yeterlikleri ile ana dilde iletişim, öğrenmeyi öğrenme, etkin vatandaşlık bilinci, özyönetim, kültürel ve sanatsal bilinç yeterlikleri “yüksek”, yabancı dilde iletişim ile dijital yeterlikleri “orta” düzeydedir. Araştırma kapsamına alınan İSMEK kursiyerlerinin öznel iyi oluş düzeyleri “yüksek”tir. İSMEK kursiyerlerinin genel yaşam boyu öğrenme yeterliği ile öznel iyi oluş düzeyleri arasında pozitif yönlü ve zayıf düzeyde ilişki mevcuttur. Söz konusu önem çerçevesinde yaşam boyu öğrenme anlayışıyla faaliyetlerini sürdüren İSMEK bünyesindeki etkinliklerin toplumun farklı kesimlerine hitap edecek şekilde çeşitliliğinin artırılmasının uygun olacağı düşünülmektedir. Yaşam boyu öğrenme etkinliklerinin toplumun tüm kesimlerince erişebileceği şekilde tasarlanması sağlanmalıdır. Dijital yeterlikleri ve yabancı dilde iletişim alanlarında yaşam boyu öğrenme yeterliliklerini yükseltecek çalışmalar yapılabilir
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2019 International JOURNAL OF SOCIAL HUMANITIES SCIENCES RESEARCH
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.