ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ YÖNETİM EKOMOMİSİ İLE İLİŞKİSİ


Abstract views: 47 / PDF downloads: 32

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.3181

Anahtar Kelimeler:

Uluslar Arası Raporlama Standartları, Yönetim Ekonomisi, UFRS

Özet

Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının tarihi gelişimi, Dünyada nasıl kullanıldığı, Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının işletme yönetimi, yatırımcı ilişkileri ve borç verenler açısından olumlu yönleri incelenmiş ve son olarak yönetim ekonomisi ile İlişkisi değerlendirilmiştir.

2001 yılında ABD’nin en büyük yedinci şirketi olan Enron enerji şirketi 5 yılın zarar raporlarını içeren mali tabloları revize ederek 586 milyon $’lık zararı açıkladı ve iflas kararı aldı. Şirket son 5 yıl içerisinde hisse başına değerini 3 sent fazla göstererek şirketin gerçek değerini gizleterek Enron şirketinin bu şekilde iflas etmesi işletmelerde finansal mali tablolarının şeffaf, anlaşılabilir, kolaylıkla ulaşılabilir olmasına dikkatler bir kez daha yöneldi ilke bazlı US GAAP standartları yatırımcılar ve ulaşmak isteyen hisse sahipleri tarafından istenildiğinde kontrol edilemediğinden bu standartlar Enron şirketinin batmasıyla birlikte yerini kural bazlı ve anlaşılabilen standartlar olan finansal raporlamaya bıraktı. Uluslararası Finansal Raporlama Standartları başta Avrupa olmakla birçok ülkede kullanılmaya başlandı.

Mikro açıdan bakıldığında işletmeler kendi finansal tablolarını finansal ra-porlama standartlarına uyarlamazsa yeni yatırımcılar çekemez, piyasa da saygınlık koruyamaz, güvenirliğini, şeffaflığını, adilliğini ispat edemez.

UFRS uygulanarak hazırlanan finansal tablolar ne kadar güçlüyse veya tersine düşükse işletmemiz aynı ölçekte etkilenir. Finansal raporlama ile Yönetim Ekonomisi arasında karşılıklı pozitif örüntü söz konusudur.

İndir

Yayınlanmış

2022-08-31

Nasıl Atıf Yapılır

TOPER , A. (2022). ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ YÖNETİM EKOMOMİSİ İLE İLİŞKİSİ. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 9(86), 1671–1681. https://doi.org/10.26450/jshsr.3181