Varlığın İşitilmesi Bağlamında Logos Kavramı
Abstract views: 201 / PDF downloads: 90
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10028764Anahtar Kelimeler:
Heidegger, Logos, Varlık, İşitmek, TeslimiyetÖzet
Bu makalede, Heidegger’in, Logos kavramını, Herakleitos’un 50. Fragmanından itibaren nasıl açıkladığı ele alınmıştır. Fragman Heidegger’in çevirisiyle şu şekildedir: “Beni değil Logos'u işiterek, Her şeyin bir olduğunu kabul etmek bilgeliktir”. Heidegger, Logos kavramını açıklamak üzere ele aldığı bu fragmanı, bir konferans olarak sunmuştur ve bu surum daha sonra Denemeler ve Konferanslar başlıklı kitapta, 1954 senesinde yayınlanmıştır. Makalede, Heidegger’in Logos hakkındaki düşüncesini daha iyi anlamak için 1927 senesinde yayınlanan Varlık ve Zaman ve 1953 senesinde yayınlanan Metafiziğe Giriş adlı kitaplarına da değinilmiştir. Heidegger, Platon ve Aristoteles’ten sonraki dönemlerde, felsefi düşünmenin Mantık (Logic) ile önünün kesilmesine karşı, Logos’un kökensel ve etimolojik incelemesinin yapılması gerektiğini ileri sürmüştür. Bu incelemesinde Heidegger, Legein fiili ile bağlantısı sonucunda Logos’un “bir araya toplayan koyma” tanımına ve Phusis ile ilişkisi sonucunda da “doğasını gizleyen ve açığa çıkaran” tanımına ulaşmıştır. Heidegger Logos’un phusis (doğa), aletheia (açığa çıkma) ve polemos (mücadele) ile kökensel birliğini vurgulayarak, Logos’un özsel olarak “Herşey Birdir”in anlamını ifşa ettiğini ortaya koymaktadır. İnsanların Logos’un ifşa ettiği bu gerçeği duymalarının yolu, düşünsel ve mantıksal çıkarımlar yapmak değil, gerçek bir dinleme eylemiyle, herşeyi bir araya toplayan Logos’a aidiyet içinde teslim olmaktır. Bugünkü anladığımız anlamda “doğa” olarak çevrilen “phusis” gerçek anlamda anlaşılırsa Logos da gerçek anlamda anlaşılacaktır. Böylece, Varlık ve Düşüncenin birleştiği bu noktada, Logos’ta açığa çıkan “Herşey Birdir” ilkesi, hem söylenen hem de işitilen düzeyde bir araya gelerek, Bilgeliğin geçtiği düşünce patikasının önünü açacaktır. Bu durumda Bilge, Logosa aidiyeti içinde, söyleneni olduğu gibi dinleyen, çelişki gibi görünen görünüşleri kendi çabasında verdiği mücadele ile Aynıya getirerek uyuma tanıklık eden kişidir. Ancak “Herşey Birdir” bir yaşam ilkesi olmanın ötesinde, gerçek bir düşünme çabasıdır.
Referanslar
Clark, T. (2002). Martin Heidegger, Routledge.
Dahlstrom, D. (2001). The scattered logos, in A Companion to Heidegger’s Introduction to Metaphysics, Ed. By. Richard Polt and Gregory Fried, Yale Universty Press, pp. 83-102.
Dorfman, E. (2006). La Parole qui voit, la vision qui parle: De la question du Logos dans “Etre et temps”, Revue philosophique Louvain, Fevrier, 104(1), 104-132, Peeters Publishers. https://www.jstor.org/ stable/26342235.
Heidegger (2000). Introduction to metaphysics, Trad, by. Gregory Fried and Richard Polt, Yale University Press.
Heidegger (1958). Logos (Heraclite, Fragment 50, in Essais et Conferences, trad. par Andre Preau, Tel Gallimard.
Heidegger (2008). Varlık ve zaman, Kaan H. Ökten (Çev.), Bahçeşehir Üniversitesi.
Heidegger (2018). The inception of occidental thinking and logic: Heraklitus’ doctrine of the logos. Julia Goesser and S. Montgomery (Çev.), Ewegen, Bloomsbury.
Herakleitos (2009). Fragmanlar. Cengiz Çakmak (Çev.). Kabalcı.
Küçükalp, K. (2008). Batı metafiziğinin dekonstrüksiyonu: Heidegger ve Derrida. Sentez yayınları.
Kontogianni, E. (2019). Héraclite par Heidegger: le logos comme recueillement de la physis, Les Cahiers philosophiques de Strasbourg [En ligne], 45 | 2019, mis en ligne le 30 mai 2019, consulté le 09 novembre 2022. http://journals.openedition.org/cps/1793; DOI : https://doi.org/10.4000/cps.1793
McCormick, P. (1974). Heidegger sur le chemin du langage, in Philosophiques, vol. 1, no 2. http://id.erudit.org/iderudit/203011ar.
Richardson, W. J. (2003). Heidegger: through phenomenology to thought. Fordham Unıversity Press.
Taylor, C. (2005). Heiddeger on language, in A Companion To Heidegger, Ed. By Hubert L. Dreyfus and Mark A. Wrathall, Blackwell Publishing, pp. 433-455.
White, C. J. (2005). Heidegger and the Greeks, in, A Companion To Heidegger, (Ed. By Hubert L. Dreyfus and Mark A.) Wrathall, Blackwell Publishing.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR)
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.