YEŞİL TEKNOLOJİLERİN VE CO2 VERİMLİLİĞİNİN BÜYÜMEYE ETKİSİ: SEÇİLMİŞ OECD ÜLKELERİ İÇİN PANEL VERİ ANALİZİ
Abstract views: 175 / PDF downloads: 118
DOI:
https://doi.org/10.26450/jshsr.3424Anahtar Kelimeler:
Yeşil Büyüme, CO2 verimliliği, Panel Veri AnaliziÖzet
Çalışmanın temel amacı, yeşil teknolojilerin ve CO2 verimliliğinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisini analiz etmektir. Yeşil ekonomik büyümeyi teşvik etme potansiyeline sahip bazı sektörler, çevre dostu üretime ve ekosistem için yeşil ekonomiye yatırım yapabilir. Literatürde CO2 verimliliğinin ve yeşil teknolojilerin ekonomik büyüme üzerine etkisini analiz eden modellerinin incelenmesi ve yeşil büyüme için ülkelere rehber olacak politika önerilerinin oluşturulması hedeflenmektedir.
Çalışmada Panel veri analizinde, Tesadüfi Etkiler modeli ile bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişki tahmin edilmiştir. ARDL testi sonucunda uygulanan MG (Mean Group ) ve DFE (Dynamic Fixed Effects) tahmincileri ile kısa ve uzun dönem katsayıları hesaplanmaktadır.
Panel veri analizi çerçevesinde kullanılan Tesadüfi Etkiler Modeli sonuçlarına göre CO2 verimliliği ve yeşil teknolojilerin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi pozitif ve anlamlıdır. DFE tahmin sonuçları hem kısa hem de uzun dönemde CO2 verimliliğinin ekonomik büyüme üzerinde pozitif yönlü bir etkisi olduğunu göstermekte ve her iki dönem için katsayıların istatistiksel olarak anlamlı olduğu gözlenmektedir. Diğer taraftan yeşil teknolojiler değişkeninin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi DFE tahmincisine göre istatistiksel olarak anlamsızdır.
Yeşil büyüme, dünyadaki birçok ülke tarafından öncelikli strateji olarak benimsenirken bu alanda farklı yatırımlar planlanmaktadır. Bu çalışma, 2050 yılı karbon nötr hedefi benimseyen ülkeler için yeşil teknolojilerin ve CO2 verimliliğinin, ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin analizi sonucunda politika önerileri sunarak, bu alandaki literatüre katkı sağlayacaktır
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2022 INTERNATIONAL JOURNAL OF SOCIAL HUMANITIES SCIENCES RESEARCH
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.