Teknolojinin Eğitime Etkilerine Dair Öğretmen Görüşleri


Abstract views: 486 / PDF downloads: 199

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10926957

Anahtar Kelimeler:

Teknoloji, eğitim, öğretmen

Özet

Teknolojinin eğitime olan etkileri, modern eğitim sistemlerini kökten değiştirerek öğrenme ortamlarını dönüştürmekte ve öğrencilere benzersiz fırsatlar sunmaktadır. Bu değişimler, eğitimde erişim, özelleştirilmiş öğrenme, etkileşim ve iş birliği gibi temel unsurları şekillendirmektedir. Öncelikle, teknolojinin eğitime en önemli katkılarından biri, bilgiye kolay ve sınırsız erişim imkanıdır. Çevrimiçi kaynaklar, öğrencilere coğrafi sınırları aşarak dünya genelindeki bilgiye erişim sağlamakta, böylece eğitim kapsayıcılığını artırmaktadır.  Teknolojinin eğitime etkileri, öğrencilerin yanı sıra öğretmenler üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir. Öğretmenlerin, teknolojinin eğitim alanında sunduğu fırsatları ve getirdiği zorlukları değerlendirmek önemlidir. Teknolojinin eğitime etkilerinden biri, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirmesidir. Dijital araçlar ve çevrimiçi kaynaklar, ders materyallerini çeşitlendirir ve öğrencilere interaktif öğrenme fırsatları sunar. Bu da öğretmenlerin dersleri daha ilgi çekici hale getirmesine ve öğrencilerin katılımını artırmasına olanak tanır. Çalışmada teknolojinin eğitime etkileri ile ilgili öğretmen görüşlerini incelemek amacıyla nitel araştırma yöntemini kullanılmıştır. Teknolojinin eğitime etkileri ile ilgili öğretmenlerin düşünceleri alınarak, algılarını ve deneyimlerini daha derinlemesine anlamaya odaklanılmıştır. Farklı kademede ve farklı branşlarda görev yapan yirmi beş öğretmenle çalışma gerçekleştirilmiş olup, teknolojinin eğitime etkileri ile ilgili öğretmenlerin görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda özel olarak oluşturulan görüşme formu kullanılarak yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Öğretmenlerin, öğrencilerin, eğitim uzmanlarının ve diğer paydaşların bu konudaki görüşleri oldukça çeşitlidir ve genellikle karşılıklı olarak etkileşim içindedir. Verilen görüşlerde, teknolojinin eğitime katkıları ve getirdiği zorluklar ayrıntılı bir şekilde ele alınmaktadır. Öncelikle, teknolojinin eğitime olumlu etkileri belirtilmiştir. Birçok öğretmen, dijital araçların ve çevrimiçi platformların dersleri daha ilgi çekici hale getirdiğini ve öğrencilerin daha aktif katılımını sağladığını vurgulamıştır.

Referanslar

Bates, A. W. (2015). Teaching in a digital age: Guidelines for designing teaching and learning. BCcampus.

Creswell, J. W. (2009). Research designs. Qualitative, quantitative, and mixed methods approaches (3rd ed.). Sage Publications, Inc.

Garrison, D. R., Anderson, T., & Archer, W. (1999). Critical inquiry in a text-based environment: Computer conferencing in higher education. The internet and higher education, 2(2-3), 87-105.

Greenhow, C., & Robelia, B. (2009). Informal learning and identity formation in online social networks. Learning, media and technology, 34(2), 119-140.

Hwang, G. J., & Chang, H. F. (2011). A formative assessment-based mobile learning approach to improving the learning attitudes and achievements of students. Computers & Education, 56(4), 1023-1031.

Johnson, L., Becker, S. A., Cummins, M., Estrada, V., Freeman, A., & Hall, C. (2016). NMC horizon report: 2016 higher education edition (pp. 1-50). The New Media Consortium.

Mayer, R. E. (2009). Multimedia learning principles and applications. Yogyakarta: Student Library.

Means, B., Toyama, Y., Murphy, R., Bakia, M., & Jones, K. (2009). Evaluation of evidence-based practices in online learning: A meta-analysis and review of online learning studies.

Merriam, S. B. (2015). Nitel araştırma: Desen ve uygulama için bir rehber. Nobel.

Mikropoulos, T. A., & Natsis, A. (2011). Educational virtual environments: A ten-year review of empirical research (1999–2009). Computers & education, 56(3), 769-780.

Moore, M. G., & Kearsley, G. (2011). Distance education: A systems view of online learning.

Picciano, A. G. (2021). Theories and frameworks for online education: Seeking an integrated model. In A guide to administering distance learning (pp. 79-103). Brill.

Prensky, M. (2003). Digital game-based learning. Computers in entertainment (CIE), 1(1), 21-21.

Selwyn, N. (2014). Digital technology and the contemporary university: Degrees of digitization. Routledge.

Warschauer, M. (2004). Technology and social inclusion: Rethinking the digital divide. MIT press.

İndir

Yayınlanmış

2024-03-31

Nasıl Atıf Yapılır

Küçük, E., Yiğit, B., Dalbudak, Şeyhmus, Karakaya, F., & Zayif, G. (2024). Teknolojinin Eğitime Etkilerine Dair Öğretmen Görüşleri. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 11(105), 686–692. https://doi.org/10.5281/zenodo.10926957