LİSE ÖĞRENCİLERİNİN LAKAP ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA


Abstract views: 126 / PDF downloads: 24

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.2393

Anahtar Kelimeler:

Lakap, Lise Öğrencisi, Akademik Başarı, Psikososyal

Özet

Lakap, bir kimseye veya bir aileye kendi adından ayrı olarak sonradan takılan, o kimsenin veya o ailenin bir özelliğinden kaynaklanan addır. Lakap, asıl ada sonradan eklenen ve kişinin herhangi bir özelliğinden dolayı verilen isimdir.

Bu çalışma ile lakapların; insanın psikososyal dünyasının şekillenmesinde son derece önemli görülen ergenlik dönemi içerisinde bulunan lise öğrencileri tarafından nasıl algılandığı, arkadaş ilişkilerini ne ölçüde etkilediği, ders içi faaliyetlerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu konusuna açıklık getirmek amacıyla yapılmıştır.

Anket tekniğinin kullanıldığı bir alan araştırması olan çalışma, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Adıyaman il merkezi 6 farklı tür lisede eğitim gören toplam 3263 lise öğrencisinden oluşan evrende tesadüfi 527 lise öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Fakat 47 tanesi geçerli bulunmadığı için araştırma dışında tutulmuştur. Sonuç olarak araştırmanın çalışma grubunu 480 lise öğrencisi oluşturmaktadır.

Araştırmacılar tarafından oluşturulan 3’ü kişisel bilgileri (cinsiyet, sınıf ve algıladığı akademik başarı) içeren toplam 18 kapalı sorudan oluşan anket formu 2020 yılı aralık ayının ilk üç haftası içinde çevrim içi yöntemle elektronik olarak uygulanmış, toplanan verilerin çözümlenmesinde SPSS 22 istatistiksel paket programı kullanılmıştır.   

Öğrenci, duymaktan çekinmediği, kendisine yakıştırdığı uyumlu hissettiği bir lakabı aldığı zaman daha sosyal bir birey haline gelmektedir. Samimi, kendine yakın hissettiği kişilerce kendisine lakapla hitap edildiği zaman, kendisine güven veren ortamlarda, lakaplardan alınmadığı zamanlarda öğrenci pozitif etkilenmektedir. Duymaktan hoşlanmadığı, kendisini inciten ve kişiliğiyle alakalı olmayan lakaplar ise öğrenci üzerinde olumsuz etki yaratmakta, kişiyi bireysel ve sosyal sorunlara itebilmektedir.

Okul rehberlik servisinin sınıf içinde ve okulda diğer öğrencilere sürekli lakap takan ve bu nedenle olumsuzluklar yaşayan öğrencilerle konuşma ortamı sağlanmalıdır.

İndir

Yayınlanmış

2021-04-30

Nasıl Atıf Yapılır

ERGÜR, Çiğdem, IŞIK, B., ÖZDEMİR, M., & ATAMAN, A. (2021). LİSE ÖĞRENCİLERİNİN LAKAP ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 8(68), 831–840. https://doi.org/10.26450/jshsr.2393