KAHRAMANMARAŞ İLİNDE TÜKETİCİLERİN ELEKTRONİK TİCARET YOLUYLA GIDA ALIŞVERİŞİ YAPMA DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ


Abstract views: 42 / PDF downloads: 23

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.2529

Anahtar Kelimeler:

Elektronik ticaret, internetten gıda alışverişi, binomial logit model, Kahramanmaraş

Özet

Elektronik ticaret, tüketicilerin internet ortamında yaptıkları alım satım işlemleri olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışma, Kahramanmaraş ilinde yaşayan tüketicilerin elektronik ticaret yoluyla gıda alışverişi yapma durumunun değerlendirilmesi amacıyla planlanmıştır.

Bu çalışmanın materyalini, 2016 yılında Kahramanmaraş’ta ikamet eden tüketicilerle gerçekleştirilen anketler oluşturmuştur. Araştırmada, basit tesadüfi örnekleme ile belirlenen toplam 384 tüketici ile görüşülmüştür.

Çalışmada, katılımcıların %67,7’si internetten alışveriş yaptıklarını; %17,4’ü ise internetten gıda aldıklarını belirtmiştir. Tüketicilerin %54,4’ünün internetten alışverişe güvendiği belirlenmiştir. İnternetten en fazla sipariş edilen ürünler; kuru gıda, yöresel gıda ve organik gıda olarak belirlenmiştir. Araştırmada, internetten gıda alışverişi ile gelir seviyesi, internetten alışverişe güven, kredi kartı kullanımı, müşteri yorumlarını okuma arasında bir ilişki saptanmıştır (p<0,05).

Sonuç olarak; elektronik ticaretin, gıda sektöründe kullanılması yaygınlaşmakta olup, bu alanda müşteri yaklaşımlarını ortaya koyacak yeni araştırmalara ihtiyaç vardır.    

İndir

Yayınlanmış

2021-06-30

Nasıl Atıf Yapılır

ÖZDEMİR, B., & PAKSOY, M. (2021). KAHRAMANMARAŞ İLİNDE TÜKETİCİLERİN ELEKTRONİK TİCARET YOLUYLA GIDA ALIŞVERİŞİ YAPMA DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 8(71), 1598–1608. https://doi.org/10.26450/jshsr.2529