EĞİTİM KURUMLARI VE EĞİTİMCİLERDE STRES VE STRESLE BAŞA ÇIKMA KAVRAMININ İNCELENMESİ


Abstract views: 249 / PDF downloads: 187

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.3658

Anahtar Kelimeler:

Eğitim, Eğitim Kurumları, Stres, Stresle Başa Çıkma, Öğretim

Özet

Eğitim, yapısı içerisinde öğrenciler, veliler ve eğitimciler olmak üzere birçok bileşen barındırmaktadır. Ancak tüm bu bileşenler çeşitli etkenlerden etkilendiği gibi bu etkenlerden birisi de strestir. Stres kelimesi, bireyin psikolojik ve fizyolojik olarak olumlu ve olumsuz etkilerini ve günlük yaşam kalitemizi olumsuz etkileyen bir durumu ifade etmektedir. Stres, insanların yaşamlarını psikolojik ve fizyolojik olarak etkilemekte, yaşam kalitelerini bozmakta, kişilerde farklı davranışlara ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Sonuç olarak stres, bir kişinin zorlu, tehdit edici veya talepkar bir durumla karşı karşıya kaldığında verdiği psikolojik ve fizyolojik bir tepkidir. Stresle başa çıkma kavramı, stresli durumlarda bireyin içsel ve dışsal duygusal değişimleri esnasında stresin üstesinden gelmeye yönelik davranışsal ve bilişsel çabalar olarak ifade edilebilmektedir.

Bu çalışmada literatürde gerçekleştirilen araştırmalarda eğitim kurumları ve eğitimcilerde stres ve stresle başa çıkma kavramları ile ilişkili kavramlar incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, eğitim kurumlarında eğitimcilerin karşılaştığı streslerin oldukça etkili olabildiği, stresle baş etmenin önemli olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca, eğitimlerde stres düzeyleri ve hangi yöntemlerin stresle başa çıkmada etkili olduğunun tespiti amacı ile daha fazla katılımcının (eğitimcilerden) yer alacağı ve uygulamaların yer alacağı araştırmaların yapılmasının gerekli olduğu düşünülmektedir. 

İndir

Yayınlanmış

2023-05-31

Nasıl Atıf Yapılır

KARATOPÇU, C., SAĞLAM, A., ÖZBEK, Y., AKALIN, H., & KAZANCI, H. (2023). EĞİTİM KURUMLARI VE EĞİTİMCİLERDE STRES VE STRESLE BAŞA ÇIKMA KAVRAMININ İNCELENMESİ. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 10(95), 1129–1138. https://doi.org/10.26450/jshsr.3658