YEREL KÜLTÜR-ÇAĞDAŞ MİMARLIK İLİŞKİSİNİN AĞA HAN MİMARLIK ÖDÜLLÜ FİLİSTİN MÜZESİ ÜZERİNDEN OKUNMASI


Abstract views: 87 / PDF downloads: 44

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.2136

Anahtar Kelimeler:

Ağa Han Mimarlık Ödülü, Filistin Müzesi, Yerellik, Yerel kültür, Çağdaş yaklaşım

Özet

Ağa Han Mimarlık Ödülü, 1977 yılında Ağa Han tarafından Müslüman nüfusun yoğun olduğu coğrafyalarda yaşayan tüm toplulukların ihtiyaçlarını ve isteklerini başarıyla karşılayan mimari projeleri belirlemek ve desteklemek için kurulmuştur. Üç yıllık dönemler halinde verilen ödül; çağdaş tasarım, sosyal konut, tarihi koruma, yeniden kullanım, peyzaj tasarımı ve çevrenin iyileştirilmesi alanlarında mimari mükemmellik örneklerini teşvik etmektedir. Günümüzde türünün en ünlü ve prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilmektedir. Ödülün verilmeye başlanılmasından bu yana 122 proje, bu ödüle layık görülmüştür.
Çalışma kapsamında 2019 Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü kazanan Filistin Müzesinin topoğrafya, çevre doku-doğa ile kurduğu ilişki, benzer yapıların üretilmesinde model olma, yerel malzeme ve doğal ışığın kullanımı, modern malzeme ve teknolojinin tasarımda kullanımı gibi birçok başlıkta, yerel ile moderni aynı potada eritip eritmediğinin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda incelenen Ağa Han Mimarlık Ödüllü Müze projesinin ödül almasını sağlayan kriterler tespit edilmiş, modern ve yereli ne kadar kesiştirdiği tartışılmıştır. Çalışma sonucunda kültürel kimliğin güçlü bir örneği olarak karşımıza çıkan Filistin Müzesinde yerelin çağdaşla başarılı bir şekilde sentezlenerek kullanıldığı tespit edilmiştir.

İndir

Yayınlanmış

2020-11-30

Nasıl Atıf Yapılır

KUYRUKÇU, Z. (2020). YEREL KÜLTÜR-ÇAĞDAŞ MİMARLIK İLİŞKİSİNİN AĞA HAN MİMARLIK ÖDÜLLÜ FİLİSTİN MÜZESİ ÜZERİNDEN OKUNMASI. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 7(61), 3109–3116. https://doi.org/10.26450/jshsr.2136