20 YILDIR KAR AÇIKLAYAN FİRMALARIN MİSYON İFADELERİ İLE KARLILIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ


Abstract views: 45 / PDF downloads: 18

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.2121

Anahtar Kelimeler:

Kar, Misyon İfadesi, Stratejik Yönetim

Özet

İşletmeler hayatlarının başladığı andan itibaren yoğun bir rekabet ortamında ve her zaman değişim ile karşı karşıya kalan yapılardır. İşletmelerin beklentisi olan, uzun dönemli yaşam süreleri ve ortalamanın üzerinde karlılık elde edebilmeleri için stratejik yönetim unsurlarını kullanılmaları büyük önem arz etmektedir. Stratejik yönetim sayesinde yoğun rekabet çevresi içerisinde bir alan açılabilecektir. Bu kapsamda misyon ifadeleri stratejik bilinç oluşturma yönünden işletmeye önemli değerler sağlar. Misyon ifadesi işletmenin gerçekte ne olduğu, nereden yola çıktığı ve asıl amacının ne olduğu gibi bilgilerin netleşmesine yardımcı olur. İşletmeler içerisinde yer aldıkları çevrenin baskısı ile değişime yönelmek zorunda kalmaktadırlar. Stratejik yönetim unsurları bu değişime karşı işletmeye büyük katkılar sağlar. İşletmeler iç ve dış paydaşlarına karşı sorumludur. Misyon ifadesi de işletmenin varlık nedenini net bir biçimde iç ve dış paydaşlara sunmasına yardımcı olan önemli bir değerdir. İç ve dış paydaşlar işletmeden öncelikle ortalamanın üzerinde karlılık ve uzun bir ömür beklentisi içersinde olurlar. Yoğun rekabet ortamında iş yapmaya çalışan firmaların karlılık düzeyleri önemli bir değerlendirme unsurudur. Paydaşların önem verdikleri noktalardan birisi karlılık olduğu için işletmenin performansı ortaya konurken karlılık düzeyi de önemli sonuçlara ulaşmayı sağlamaktadır. Bu sebeple işletmelerin stratejileri ile karlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin net bir biçimde ortaya konulması hayati bir öneme sahiptir.
Çalışmanın amacı işletmelerin sürdürülebilirliklerini sağlayabilecek şekilde karlı bir hayat sürmeleri ile misyon ifadesinin literatürde belirlenen özellikleri taşıması yönünden bir ilişkinin olup olmadığının incelenmesidir. Bu kapsamda son 20 yıldır kar açıklayan (Fortune, 2019) firmaların misyon ifadelerinin literatürde önemli bir oranda kullanılan Pearce ve David’in 1987 yılında yayınladıkları kriterler kapsamında değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmenin sonuçlarına göre stratejik yönetim unsurlarından olan misyon ifadesinin sahip olduğu kriterler ile karlılık arasında bir ilişkinin olup olmadığı sonucuna ulaşılabilecektir.

İndir

Yayınlanmış

2020-11-30

Nasıl Atıf Yapılır

ACAR, S. (2020). 20 YILDIR KAR AÇIKLAYAN FİRMALARIN MİSYON İFADELERİ İLE KARLILIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 7(61), 3156–3164. https://doi.org/10.26450/jshsr.2121

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri