KADIN KURGUSU ÇEVİRİLERİ; CHICK-LIT’LERİN TÜRK YAZIN DİZGESİNDEKİ YERİ VE GELİŞİMİ


Abstract views: 56 / PDF downloads: 103

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.3180

Anahtar Kelimeler:

Chick-lit, kadın kurgusu, kadın kurgusu çevirisi, chick-lit çevirileri, Türk edebiyatı

Özet

Yeni kadın kurgusu olarak bilinen chicken literature (chick-lit) türünde yazılmış romanlar, kadın yazarlar tarafından yine kadın okuyucular için kaleme alınmış eserlerdir. 1990’lı yılların ortalarında ortaya çıktığı bilinen ve popüler kültür ürünleri arasında sayılan bu eserler, çeviri yoluyla birçok dile aktarılarak büyük bir üne kavuşmuştur. Bu noktada çevirinin önemini vurgulamak gerekir çünkü çeviri farklı toplumlarda ve kültürlerde doğmuş olan çeşitli edebi türlerin farklı toplumlara tanıtılmasında ve farklı toplumlarda bu türlerde yeni eserlerin yazılmasında önemli rol oynamaktadır. Tıpkı diğer edebi türlerde olduğu gibi chick-lit’ler de Türk yazın dizgesine de çeviriler aracılığıyla tanıtılıp, ülkemizde “piliç edebiyatı”, “çıtır edebiyatı” veya “çik-lit” olarak anılmaya başlamıştır. Hatta eserler çeviri yoluyla birçok okuyucu kitlesine ulaştığı için, Türk yazın dizgesine, bu türde kaleme alınmış yeni eserler de kazandırılmaya başlanmıştır.

Bütün bunlar bağlamında, bu çalışma ilk olarak son zamanlarda tüm dünyada farklı kültürlere çeviri yoluyla aktarılarak, farklı okuyucu kitlelerine ulaşan chick-lit’ler ve bu türde yazılmış eserler hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra, türün nasıl ortaya çıktığına, bu türde kaleme alınmış eserlere, bu türü diğer türlerden ayıran özelliklere ve bu türe karşı yöneltilen birtakım eleştirilere de değinilecektir. Çalışmada aynı zamanda bu türde yazılmış eserlerin Türk edebiyatına tanıtılmasında çevirinin etkisine de değinilecek olup, bu türün en bilinen örneklerinden de bahsedilecektir.

İndir

Yayınlanmış

2022-08-31

Nasıl Atıf Yapılır

BAYTAR, İlknur. (2022). KADIN KURGUSU ÇEVİRİLERİ; CHICK-LIT’LERİN TÜRK YAZIN DİZGESİNDEKİ YERİ VE GELİŞİMİ. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 9(86), 1438–1445. https://doi.org/10.26450/jshsr.3180