TÜRKİYE’DE SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ UYGULAMASI VE FRANSA GELİR SINIRI UYGULAMASI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ


Abstract views: 29 / PDF downloads: 8

Yazarlar

  • Zeynep ARIKAN Dokuz Eylül Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü Mali Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
  • Salih GÜRBÜZ Dokuz Eylül Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü Mali Hukuk Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.404

Anahtar Kelimeler:

Servet Vergileri, Emlak Vergisi Kanunu, Sıfır Oranlı Emlak Vergisi Uygulaması, Mükellefiyet, Vergilendirmede Sosyal Amaç

Özet

Emlak vergisi ülkemizde 1986 yılından bu yana belediyelerce tarh ve tahsil edilen bir servet vergisi olup Türkiye sınırları içinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödenmesi gereken bir vergidir. Vergi türü olarak “mülkiyet üzerinden alınan vergiler” kapsamında değerlendirilmektedir. Bu vergi ile belediyelere kaynak aktarılmak istenmektedir.
Emlak vergisi uygulamasında Bakanlar Kurulu’na kişilerin sosyal nitelikteki durumları dikkate alarak emlak vergisi oranını belli koşullarda sıfıra kadar indirme yetkisi verilmiştir. Bu çerçevede bazı kişiler belirli koşullarda “Sıfır Oranlı Emlak Vergisi Uygulaması”ndan yararlanmaktadır. Sıfır oranlı emlak vergisi avantajı emekli, ev hanımı, işsiz, engelli vatandaşlarımızın önemli bir kısmını yakından ilgilendiren önemli bir sosyal amaçlı uygulamadır. Ancak söz konusu bu avantajdan yararlanmak için mükelleflerin bilinçli olması gerekmektedir.
Bu çalışmanın amacı sıfır oranlı vergi avantajından kimlerin hangi koşullarda yararlanacağını ortaya koymak ve devletin mükelleflere sağladığı bu haktan tam olarak yararlanmalarını temin etmek ve böylece vergilendirmenin sosyal amacına en iyi şekilde hizmet etmesine katkı sağlamaktır.

İndir

Yayınlanmış

2018-04-30

Nasıl Atıf Yapılır

ARIKAN, Z., & GÜRBÜZ, S. (2018). TÜRKİYE’DE SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ UYGULAMASI VE FRANSA GELİR SINIRI UYGULAMASI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 5(19), 673–680. https://doi.org/10.26450/jshsr.404