HASTANEYE MÜRACAAT EDEN HASTALARIN HASTA HAKLARI KONUSUNDAKİ BİLGİLERİNİN ÖLÇÜLMESİ


Abstract views: 122 / PDF downloads: 58

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.676

Anahtar Kelimeler:

Hasta, Hasta Hakları, Hastane, Yönetmelik

Özet

Çalışmanın Amacı: Araştırmada Konya ilinde bir kamu hastanesine müracaat eden hastaların hasta hakları konusundaki bilgi düzeylerinin ölçülmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Araştırmada nicel araştırma deseni ve kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan anketin Cronbach Alpa değeri 0,752 çıkmıştır.
Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların %98,3’ü sağlık personelinin hasta hakları ile ilgili bilgi alması gerektiğini, %88,3’ü ise hastaya herhangi bir tıbbi müdahale yapmadan önce hastaların izni ve rızasının alınması gerektiğini belirtmişlerdir. Hastaların %98,3’ü sağlık personelinin hasta haklarıyla ilgili eğitim almasının gerekli olduğunu bildirmiştir.
Tartışma ve Sonuç: Araştırma sonucunda hastaların büyük çoğunluğunun (%90) hasta hakları yönetmeliğini okumadığını ve hatta %78,3’ünün yönetmelikten haberdar dahi olmadıkları bulunmuştur. Bu sonuçlar dâhilinde hasta haklar konusunda toplumun bilinçlendirilmesi için medya, sivil toplum örgütleri ve devlet işbirliği halinde çalışmalıdır. Hastanelere başvuran hastaları hasta hakları konusunda kurum personelleri bilgilendirmeli, hasta ilişkileri birimi daha aktif hale getirilmelidir

İndir

Yayınlanmış

2018-11-30

Nasıl Atıf Yapılır

ERTAŞ, H., & ÇİFTÇİ KIRAÇ, F. (2018). HASTANEYE MÜRACAAT EDEN HASTALARIN HASTA HAKLARI KONUSUNDAKİ BİLGİLERİNİN ÖLÇÜLMESİ. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 5(27), 2939–2945. https://doi.org/10.26450/jshsr.676