Sınıf Öğretmenlerinin Örgütsel Sessizlik Algıları


Abstract views: 130 / PDF downloads: 71

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8396949

Anahtar Kelimeler:

Örgütsel sessizlik, öğretmen, 15 Temmuz Darbe Girişimi, pasif, suskun

Özet

Öğretmenlerin örgütsel sessizlik algılarının araştırıldığı bu çalışma nicel ve betimsel tarama modelinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Denizli merkez ilçelerinde resmi okul ve kurumlarda çalışan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Bu öğretmenlerden 413 öğretmene kolay ulaşılabilir örneklem yöntemiyle ve çevrimiçi ulaşılarak veri toplanmıştır. Analizlerde frekans, ortalama, standart sapma ve parametrik testlerden t testi, varyans analizi ve post hoc Tukey analizi kullanılmıştır.  Öğretmenlerin örgütsel sessizlikleri en yüksek düzeyde “Üstlerimin ve iş arkadaşlarımın gönlünü kırmak istemediğim için işyerinde sessiz kaldım.” maddesindedir. Bunu “Bazen” düzeyinde “Zaten hiçbir şey değişmeyeceği için işyerinde sessiz kaldım.” maddesi izlerken en düşük ortalama ise “Çok az” düzeylerinde “Benim fikirlerimin avantajını başkalarının kullanmasından kaygılandığım için işyerinde sessiz kaldım.” ve “Bilgimin avantajını açığa çıkarmak istemediğim için işyerinde sessiz kaldım.” maddelerinde olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin örgütsel sessizlik alt boyutları incelendiğinde en yüksek düzeyde örgüt yararına sessizlik boyutunda ve “Bazen” düzeyindedir. Bunu “Bazen” düzeyinde kabullenici pasif sessizlik boyutu izlerken en düşük ortalama ise fırsatçı sessizlik boyutunda ve “çok az” düzeyindedir. Genel örgütsel sessizlik algılarının “Bazen” düzeyindedir. Öğretmenlerin örgütsel sessizlik algıları sınıf öğretmenlerinin kişisel özelliklerine göre kıdem ve kariyere göre farklılık göstermemiştir. Ancak yaşa göre 23-30 yaşlardaki öğretmenler daha yüksek örgütsel sessizlik algılarına sahiptirler. Cinsiyete göre sınıf öğretmenlerinden kadınların erkeklere göre ÖYS boyutunda daha fazla sessiz kaldıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin örgütsel sessizlik algılarının okulun bulunduğu çevrenin sosyo-ekonomik düzeyine göre kabullenici pasif sessizlik ve genel sessizlik algılarında anlamlı farklılık gösterdiği ve bu farkın okulun bulunduğu sosyo-ekonomik çevresi orta düzeyde çalışan öğretmenlerle üst düzeyde çalışan öğretmen algılarında ve üst düzey çevrede çalışanlar lehine daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır

Referanslar

Algın, İ. (2014). Üniversitelerde örgütsel sessizlik. [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Hacettepe Üniversitesi.

Alparslan, A., M. (2010). Örgütsel sessizlik iklimi ve işgören sessizlik davranışları arasındaki etkileşim: mehmet akif ersoy üniversitesi öğretim elemanları üzerinde bir [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi], Sosyal Bilimler Enstitüsü, Süleyman Demirel Üniversitesi.

Alpaslan, A. M. ve Kayalar, M. (2012). Örgütsel sessizlik: sessizlik davranışları, örgütsel ve bireysel etkileri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (6), 136–147.

Alper, M. (2018). Whistleblowing İle Örgütsel Sessizlik Arasındaki İlişkiye Örgüt Kültürünün Etkisi ve Bir Araştırma, [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi], Sosyal Bilimler Enstitüsü, Marmara Üniversitesi.

Arlı, D. (2013). İlkokul Müdürlerinin Örgütsel Sessizlik ile İlgili Görüşleri. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(2), 69-84.

Bildik, B. (2009). Liderlik Tarzları, Örgütsel Sessizlik ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi, [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi], Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İstanbul.

Çakıcı, A. (2007). Örgütlerde sessizlik: Sessizliğin teorik temelleri ve dinamikleri. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(1).145-162

Çakıcı, A. (2008). Örgütlerde sessiz kalınan konular sessizliğin nedenleri ve algılanan sonuçları üzerine bir araştırma. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17(1). 117-136

Çavuşoğlu, S., Köse, S. (2016). Örgüt Kültürünün Örgütsel Davranışa Etkisi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18 (1), 115-146.

Erdoğan, E. (2011). Etkili liderlik örgütsel sessizlik ve performans ilişkisi. [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi], Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gebze.

Erigüç, G., Özer, Ö., Turaç, İ. & Sonğur, C. (2014). Örgütsel sessizliğin nedenleri ve sonuçları: hemşireler hangi konularda sessizdirler? Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 10(22), 131-153.

Gencer, M., (2018).Güç merkezi oluşturma oyunlarının örgütsel sessizlik ve örgütsel sosyalleşmeye etkisi. [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi], Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Pamukkale Üniversitesi.

Gök, M. İ. (2020). Öğretmenlerin Okullardaki Farklılıkların Yönetimine İlişkin Algıları ileÖrgütsel Sessizlik Düzeyleri Arasındaki İlişki. [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi], Sosyal Bilimler Enstitüsü, Siirt Üniversitesi.

Güler, T. (2017).Ortaokul müdürlerinin etik liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel sessizlikleri arasındaki ilişki (Antalya ili Manavgat ilçe örneği). [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi], Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uşak Üniversitesi.

Gürdoğan, A. ve Atak, O. (2016). Çalışanların demografik özellikleri ile örgütsel sessizlikleri arasındaki ilişki: Beş yıldızlı otel örneği. Journal of International Social Research, 9(44). 1106-1116.

Harbalıoğlu, M. (2014). Örgütsel sessizlik ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki: Konaklama işletmeleri üzerine bir araştırma. [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi], Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Gazi Üniversitesi.

Kahveci, G., ve Demirtaş, Z. (2013). Okul yöneticisi ve öğretmenlerin örgütsel sessizlik algıları. Eğitim ve Bilim, 38(167): 50-64.

Karasar, N. (2016). Bilimsel araştırma yöntemi. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.

Sezgin Nartgün, Ş. & Kartal, V. (2013). Öğretmenlerin Örgütsel Sinizm ve Örgütsel Sessizlik Hakkındaki Görüşleri. Bartın University Journal of Faculty of Education, 2 (2), 47-67.

Öncü, B., (2017). Okul öncesi yöneticilerinin algılanan liderlik stilleri ile okul öncesi öğretmenlerinin yaşadıkları örgütsel sessizlik arasındaki ilişkinin incelenmesi (Kırklareli ili örneği). ([Yayımlanmamış yüksek lisans tezi], Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bahçeşehir Üniversitesi.

Özdil, M. M. (2017). Liderlik tarzlarının örgütsel sessizliğin nedenleri üzerindeki etkisi ve bir uygulama. [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi], Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul Ticaret Üniversitesi.

Perlow, L., ve Williams, S. (2003). Is silence killing your company? Ieee Engineering Management Review,31(4), 18–23.

Şehitoğlu, Y. (2010). Örgütsel sessizlik örgütsel vatandaşlık davranışı ve algılanan çalışan performansı ilişkisi, [Yayımlanmamış doktora tezi], Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Kocaeli.

Tayfun, A. ve Çatır, O. (2013). Örgütsel sessizlik ve çalışanların performansları arasındaki ilişki üzerine bir araştırma, İşletme Araştırmaları Dergisi, 5(3), 114–134.

Yalçınsoy, A. (2017). Örgütsel sessizlik ve sonuçları. The Journal of Social Science, 1(1), 1–19.

Yeşilaydın, G. ve Bayın, G.(2015). Türkiye’de örgütsel sessizlik ile ilgili yapılan araştırmalara yönelik literatür incelemesi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15(4)103-120

İndir

Yayınlanmış

2023-10-01

Nasıl Atıf Yapılır

Bilgin, N., Kuş, Ömer F., Yayan, G., Boztekin, K., Kuyumcu, S., & Genç, Özay. (2023). Sınıf Öğretmenlerinin Örgütsel Sessizlik Algıları. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 10(99), 2429–2439. https://doi.org/10.5281/zenodo.8396949