4. Sınıf Öğrencilerinin Matematik Dersine Yönelik Tutumları


Abstract views: 137 / PDF downloads: 61

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10257001

Anahtar Kelimeler:

Matematik, tutum, öğrenci, öğretmen, ders, program

Özet

4. sınıf öğrencilerinin matematik dersine yönelik tutumlarının ortaya çıkarılmasına yönelik olarak yapılan bu araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmada öğrencililerin tamamına ulaşılarak istekli ve velilerinin izni olan öğrencilerden 204 4. Sınıf öğrencisinden çevrimiçi olarak veri toplanmıştır. Toplanan verilerin güvenirliği yüksek bulunmuştur. Veriler normal dağılım göstermiş ve analizlerde parametrik testler yapılmıştır. Öğrencilerin matematik dersine yönelik tutumları en yüksek düzeyde “Matematik bulmacaları çözmekten hoşlanırım” maddesinde ve “Çok Yüksek” düzeyindedir. Bunu “Matematik dersinde öğretmenimi dikkatle dinlerim.” ve “Matematik sınavları öncesinde konu tekrarı yaparım” maddeleri “Çok yüksek” düzeyinde izlemektedir. En düşük ortalama ise “Mecbur kalmasaydım matematik dersini öğrenmek istemezdim.” maddesinde ve “Çok düşük” düzeydedir. Öğrencilerin matematik dersine yönelik tutumlarının alt boyutlarda en yüksek düzeyde olduğu boyut “Yüksek” düzeyinde ilgi boyutunda olduğu görülürken bunu “Yüksek” düzeyinde çalışma boyu izlemiştir. Kaygı boyutunda tutumları “Düşük” düzeyinde iken en düşük düzey gereklilik boyutunda “Çok düşük” düzeyde ölçülmüştür. Matematik dersine yönelik genel tutumların ise “Orta” düzeydedir. 4. Sınıf öğrencilerinin matematik dersine karşı yüksek düzeyde ilgili oldukları ve çalışma yaptıkları görülürken bu derse karşı orta düzeyde kaygı taşıdıkları görülürken matematik dersinin gerekliliğini en düşük düzeyde gördükleri tespit edilmiştir. Öğrencilerin matematik dersine yönelik tutumları ailelerin sosyo ekonomik düzeyleri ve yaşlarına göre anlamlı farklılık göstermediği görülürken öğrenci cinsiyeti, öğretmen cinsiyeti, sınıftaki öğrenci sayısı ve matematik dersini sevme düzeyine göre anlamlı farklılık göstermiştir. 4. sınıf öğrencilerinin matematik dersine yönelik tutumları cinsiyetlerine göre ilgi ve çalışma boyutlarında erkekler lehine yüksek iken kaygı ve gereklilik boyutunda kız öğrenciler lehine yüksektir. Matematik dersine yönelik tutumları öğretmenlerinin cinsiyetlerine göre kaygı boyutunda öğretmeni kadın olan öğrencilerin daha yüksek düzeyde çıkmıştır. Öğrencilerin matematik dersine yönelik tutumları sınıftaki öğrenci sayılarına göre kaygı boyutunda ve genel matematik dersi tutumlarında sınıf mevcutları 30’un altındaki sınıflardaki öğrencilerin kaygı düzeyleri öğrenci mevcudu sınıflarında 31-35 olan öğrencilerden daha yüksektir. Matematik dersini sevme düzeyine göre çalışma boyutunda matematik dersini sevme düzeyi orta düzeyde olan öğrencilerin hem az düzeyde olanlardan daha yüksek hem de çok düzeyde olanlardan daha yüksek ölçülmüştür

Referanslar

Altınsoy, T. (2019). 5. sınıf Müzik eğitimi programının (2017) Stufflebeam’in Bağlam-Girdi-Süreç-Ürün (CIPP) Modeli’ne göre değerlendirilmesi (Mardin ili örneği). [Yüksek lisans tezi]. Bursa Uludağ Üniversitesi:

Bayraktar, B. (2014). İlkokul 2. sınıf İngilizce dersi öğretim programının öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi. [Yüksek lisans tezi]. Bursa Uludağ Üniversitesi

Çeliker, G. (2015). Eğitim bilimleri ve öğretmen yetiştirme alan uzmanlarının eğitimde program değerlendirme öz-yeterlik düzeylerinin incelenmesi. [Yüksek lisans tezi]. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi.

Demirel, Ö. (2015). Eğitimde program geliştirme kuramdan uygulamaya. Pegem Akademi

Fitzpatrick, J. L., Sanders, J. R. ve Worthen, B. R. (2019). Program değerlendirme alternatif yaklaşımlar ve uygulama rehberi. (çev. M. Kemal AYDIN ve Bünyamin BAVLI). Pegem Akademi

Gültekin, M. (2013). İlköğretim öğretmen adaylarının eğitim programı kavramına yükledikleri metaforlar. Eğitim ve Bilim, 38(169), 126-141.

Karasar, N. (2002). Bilimsel araştırma yöntemi. Nobel Yayıncılık.

Karasar, N. (2012). Bilimsel araştırma yöntemi kavramlar-ilkeler-teknikler. Nobel Yayıncılık.

Konukoğlu, L., Ağaç, G., Özmantar, M. (2019). Cumhuriyet Dönemi İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programlarının Matematik Okuryazarlık Persoektifinden İncelenmesi. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi, 79-99.

Korkmaz, M. (2018). Açık ve uzaktan öğrenmede program değerlendirme: Çevrimiçi İngilizce sınav eğitimi uygulaması. [Yüksek lisans tezi], Anadolu Üniversitesi

MEB. (2018). Matematik Dersi Öğretim Programı İlkokul ve Ortaokul. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretim Programı izleme ve Değerlendirme Sistemi: http://mufredat.meb.gov.tr

Orhan-Karsak, H. G. (2018). Eğitimde program değerlendirme kapsamında uzman yönelimli değerlendirme modeline genel bir bakış. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(66), 161-176.

Özdemir, O. İ. (2021). Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi öğretim programının öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi. [Yüksek lisans tezi]. Gaziantep Üniversitesi.

Özdemir, S. M. (2009). Eğitimde program değerlendirme ve Türkiye’de eğitim programlarını değerlendirme çalışmalarının incelenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(2), 126-149.

Özmantar, M. F., Bay, E., Ağaç, G. ve Ergün, M. (2016). Cumhuriyetin İlanından Günümüze Eğitimde, Program Geliştirmede ve Matematik Programlarında Yaşanan Değişim Ve Gelişmeler. Reform ve Değişim Bağlamında İlkokul Matematik Öğretim Programları (s. 47-88). içinde Pegem Akademi Yayıncılık.

Özüdoğru, F. (2016). İlkokul 2. sınıf İngilizce öğretim programının Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni doğrultusunda aydınlatıcı değerlendirme modeli ile değerlendirilmesi. [Doktora tezi]. Eskişehir Anadolu Üniversitesi.

Sağlam, M. ve Yüksel, İ. (2007). Program değerlendirmede meta-analiz ve meta değerlendirme yöntemleri. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18(18), 175-188.

Semerci, N. ve Özçelik, C. (2018). Okul yöneticilerinin eğitim programı kavramına ilişkin algıları. Bartın Üniversitesi Eğitim Araştırmaları Dergisi, 2(2), 1-12.

Sönmez, V., Alacapınar, F. G. (2015). Örnekleriyle eğitimde program değerlendirme. Anı Yayıncılık.

Türkoğlu, A. A. (2020). Karşılaştırmalı Eğitim Nedir? A. A. Türkoğlu içinde, Karşılaştırmalı Eğitim: Dünya Ülkelerinden Örneklerle (s. 1-20). Anı Yayıncılık.

Umay, A. (2002). Öteki Matematik. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23(23), 275-281.

Uşun, S. (2016). Eğitimde program değerlendirme: Süreçler yaklaşımlar ve modeller. Anı Yayıncılık.

Yazçayır, N. (2016). DAPDEM öğretim programı değerlendirme ölçütlerinin geliştirilmesi. Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim Çalışmaları Dergisi, 6(12), 169-186.

İndir

Yayınlanmış

2023-11-30

Nasıl Atıf Yapılır

Tekin, E., Ölmez, Özgür, Karakaya, R., Kurban, Y., Şafak, S., & Nalbantoğlu, K. (2023). 4. Sınıf Öğrencilerinin Matematik Dersine Yönelik Tutumları. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 10(101), 3240–3252. https://doi.org/10.5281/zenodo.10257001