Friedrich Nietzsche’nin Felsefesinde Politik Bir Özne Olarak “Göçmen”


Abstract views: 167 / PDF downloads: 43

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10431434

Anahtar Kelimeler:

Nietzsche, Göç, İşçi Sorunları, Irkçılık, Avrupa, Toplumsal Dönüşüm

Özet

Alman düşünür Friedrich Nietzsche, Tan Kızıllığı adlı eserinde, işçi sorunlarına ve bu sorunların çözümlerine dair derinlemesine bir bakış açısı sunar. Nietzsche, işçilerin kölece çalıştırılmasını ve değersizleştirilmelerini eleştirir. Ve onlar için en iyi yaşamın göçle mümkün olduğunu ifade eder. Bu göçün temel hedefi, sadece kölece yaşamdan kurtulmak değil, aynı zamanda işçilerin kendi efendileri olma iradesidir. Nietzsche'nin önerisi, "son adam" sosyalizminin egemenliğine karşı çıkar. Aynı zamanda kapitalizmle de taban tabana zıt bir öneridir bu. Çünkü onun vurgusu, zenginlik odaklı yaşamı benimseyen insanlar yerine bireyin kendi efendisi olabilme potansiyelinedir. Kölece yaşama mahkûm edilenlerin kendi varoluşlarına yabancılaşmasının, ancak göçle mümkün olabileceği fikrini öne sürer. Bu göç, işçilerin potansiyellerini açığa çıkaracak ve onları kölelikten kurtaracak yeni bir soluk olacaktır. Nietzsche'ye göre, bu göç, yaşlı Avrupa'nın aklını başına getirecek, yeni bir ulus oluşumunu teşvik edecek ve ırkçılığı azaltacak bir dönüşümün parçası olacaktır.

Bu çerçevede, Nietzsche'nin göçün getireceği değişimde gördüğü olumlu unsurların, Avrupa'nın kendi içindeki değişim ve dönüşümünün ana unsurları olduğu görülmektedir. Göçün, Avrupa’daki ulus-devlet fikrinin kısırlaştırıcı etkilerine karşı yeni bir ulus yaratma potansiyeline sahip olduğu ve bu süreçteki melezleşmenin ırkçılığı azaltabileceği düşüncesi, Nietzsche'nin çağının politik ve toplumsal konularına getirdiği radikal bir bakış açısını yansıtır.

Referanslar

Agamben, G. (2012). Biz Mülteciler. Çev. Emre Koyuncu. https://isyananarsi.blogspot.com/2012/02/biz-multeciler.html

Agamben, G. (2000). Means without End Notes on Politics. Trans. Vincenzo Binetti and Cesare Casarino. University of Minnesota Press.

Arendt, H. (1968). Man in Dark Times, A Harvest Book.

Arendt, H. (1996). We Refugees. Marc Robinson (Ed.), Altogether Elsewhere: Writers on Exile içinde. Faber and Faber Press.

Brown, W. (2023). Nihilistic Times, Harvard University Press.

Di Cesare, D. (2019). Göçmenlere Karşı Ulus Devlet, Sabah Ülkesi Dergisi, sayı 59. https://www.sabahulkesi.com/2019/05/19/goecmenlere-karsi-ulus-devlet/

Holub, R.C. (1998). Nietzsche’s Colonialist Imagination: Nueva Germania, Good Europeanism, and Great Politics. Sara Friedrichsmeyer (Ed.), The Imperialist Imagination German Colonialism and Its Legacy içinde. The University of Mıchigan Press.

Nail, T. (2018). The Political Centrality of the Migrant. Marianna Karakoulaki, Laura Southgate and Jakob Steiner (Ed.), Critical Perspectives on Migration in the Twenty-First Century içinde. E-International Relations. https://www.e-ir.info/2018/08/17/the-political-centrality-of-the-migrant/

Nietzsche, F. (2003). Şen Bilim. Çev. Levent Özşar. Asa Kitabevi.

Nietzsche, F. (2014). Tan Kızıllığı. Çev. Hüseyin Salihoğlu ve Ümit Özdağ. İmge Kitabevi.

Nietzsche, F. (2013). İnsanca Pek İnsanca- I. Çev. Mustafa Tüzel. İş Bankası Kültür Yayınları.

İndir

Yayınlanmış

2023-12-25

Nasıl Atıf Yapılır

Doğan, H. (2023). Friedrich Nietzsche’nin Felsefesinde Politik Bir Özne Olarak “Göçmen”. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 10(102), 3384–3388. https://doi.org/10.5281/zenodo.10431434