Medyada Muhafazakâr Aile Temsili: Kızılcık Şerbeti Dizisi Örneği
Abstract views: 94 / PDF downloads: 42
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.12704598Anahtar Kelimeler:
Muhafazakarlık, Aile, Dizi FilmÖzet
Medyanın gücü sadece iletişim alanında değil, tüm alanlarda kendini göstermektedir. Medyada yayınlanan dizi ve filmler insanları etkilemekte ve davranış biçimlerini değiştirebilmektedir. Dizi ve filmlerde ortaya çıkan anlatım biçimleri, insanların kendilerine örnek olabilecekleri düşünülerek hazırlanmalıdır. Medya iletişiminde televizyon ve içerikleri en önemli iletişim araçları arasında ilk sırada gösterilmektedir. Diziler, insanların alışkanlıkları ya da kültürel değerleri üzerine hazırlanmakta ve etkilerde bulunmaktadır. Dizilerdeki karakterler ile bütünleşen insanlar olduğu gibi bir toplumu yansıtan diziler de sunulmaktadır. Bu nedenle çalışmanın temel amacı, medyada sunulan dizilerin muhafazakâr izleyiciler üzerine etkilerinin incelenmesidir. Çalışmada Kızılcık Şerbeti dizisi üzerine nitel bir araştırma yapılmış, dizinin uhafazakar izleyiciler arasındaki etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda, Kızılcık Şerbeti adlı dizinin muhafazakâr aile yapısını bozumuna uğratacak şekilde kodlar içerdiği, dizide muhafazakâr aile ve bireylerine yönelik negatif bir temsilin söz konusu olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, dizide temsil edilen muhafazakâr bireylere yönelik alımlama çalışması yapılmıştır. İzleyicilerin dizide temsil edilen muhafazakâr bireyleri nasıl algıladıkları, dolayısıyla toplumsal algının muhafazakâr anlayış çerçevesinde nasıl yönlendirildiğine dair verilere ulaşılabileceği de çalışmanın sonuçlarından bir diğeri olarak ifade edilebilir. Çalışmanın diğer sonuçlarından biri de diznin ve karakterlerin muhafazakâr aile yapısını temsil ettiğidir. Ayrıca, dizideki muhafazakâr aile erkeklerinin toplumsal aile yapısına uygun olmayacak şekilde sadakartsiz olarak tasvir edildiği, bu durumunda hem muhafazakâr olarak hayatını devam ettiren insanlar hem de toplumsal yapı için uygun olmayan bir durum olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Referanslar
Adak, N. (2011). Toplumun Temel Yapı Taşı: Aile. Kurumlara Sosyolojik Bakış, (Ed. Sevinç Güçlü). Kitabevi Yayıncılık.
Akdoğan, Y. (2003). Muhafazakâr Demokrasi. Alfa Yayınları.
Akın, M.H. (2012). ‘Türkiye’de Muhafazakarlığın Direnme Odağı Olarak Aile, Muhafazakâr Düşünce/Aile Dergisi, 8(31), 3-20.
Bayraktar, K.F. (2018). İslamda Aile. Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.
Barry, N. P. (1989). Yeni Sağ. (Çev. Cevdet Aykan). Tisimat Yayınları.
Doğan, Ş. (2015). Muhafazakârlık, Aile ve Kadın (Çankırı Örneği). Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17(2), 163-193.
Doğan, Ş. (2016). Dindarlık-Muhafazakâr Aile Değerleri, Araştırma İnceleme Dergisi, 4(7), 159 – 188.
Duman, M. Z. (2012). Toplumda Muhafazakarlık, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 1(4), 4-46.
Elitaş, T. ve Keskin, S. (2016). Küreselleşme Sürecinde Değişen Geleneksel Türk Aile Yapısının Televizyon Dizilerindeki Temsili. Tarih Okulu Dergisi (TOD), (9), 543-578.
Erdoğan, İ ve Alemdar, K. (2010). Öteki Kuram Kitle İletişim Kuram ve Arastırmalarının Tarihsel ve Eleştirel bir Değerlendirmesi, Pozitif Matbaacılık.
Gittins, D. (2012). Aile Sorgulanıyor. (Çev. T. E.). Pencere Yayınları.
Gökçe, B. (1990). Aile ve Aile Tipleri Üzerine Bir İnceleme, Aile Yazıları I- Temel Kavramlar, Yapı ve Tarihi Süreç, (Der. Beylü Dikeçligil ve Ahmet Çiğdem), T.C. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Başkanlığı Yayınları.
Lambert, N. M. ve Dollahite, D. C. (2006). How Religiosity Helps Couples Prevent, Resolve and Overcome Marital Conflict, Family Relations, 55 (4), 439-449.
Marczyk, G., DeMatteo, D., ve Festinger, D. (2005). Essentials Of Research Design and Methodology. John Wiley & Sons Inc.
Sarıtaş, E. (2010). Çin Kaynaklarına Göre Hunlarda Evlilik İle İlgili Gelenekler. Doğu Araştırmaları Dergisi, 5, 33-42.
Sayın, Ö. (1981). İnsan Faktörünün Sosyal ve Ekonomik Gelişmelerdeki Yeri ve Önemi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları.
Sayın, Ö. (1990). Aile Sosyolojisi. Ege Üniversitesi Basımevi.
Selman, A. (2018). Aile-Din İlişkisi ve Aile İçi Roller, Akademia Sosyal Bilimler Dergisi, 4(1), 13-20
Sezal İ. (1997). Aile Nedir? Başbakanlık Basımevi.
Tezcan, M. (2000). Türk Ailesi Antropolojisi. İmge Kitabevi.
Türkdoğan, O. (2008). Osmanlı’dan Günümüze Türk Toplum Yapısı. Timaş Yayınları.
Ültay, E., Akyurt, H. & Ültay, N. (2021). Sosyal bilimlerde betimsel içerik analizi. IBAD Sosyal Bilimler Dergisi, 10, 188-201.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR)
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.