Peyzaj Mimarlığında Programlama, Tasarım ve Uygulama Süreçlerinin Yarı Özel Mekan Örneğinde Değerlendirilmesi


Abstract views: 61 / PDF downloads: 30

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.13147046

Anahtar Kelimeler:

tasarım ve uygulama süreci, yarı-özel mekan, mekanın yere dönüşümü

Özet

Kentsel açık mekanlar kamusal, yarı kamusal, yarı özel ve özel mekanlar olarak farklı işlevlere göre sınıflanmaktadır. Literatürde genellikle kamusal mekanlara yönelik değerlendirmeler yapılmasına karşı, yarı özel mekanları değerlendiren çalışmaların eksikliği vardır. Bu araştırma yarı özel mekan örneği olarak bir konağın kütüphaneye dönüştürülmesi sonrası açık mekanlarının değerlendirilmesini ele almaktadır. Kütüphane işlevi yüklenen yapı çevresi için hazırlanan peyzaj projesinin programlama, tasarım ve uygulama süreçlerinin değerlendirmesini konu alan bu araştırmada her aşama örnekleriyle beraber değerlendirilmiştir. Peyzaj mimarlığında tasarım ve uygulama süreci birbirini izleyen ileri ve geri beslemeli aşamalardan oluşmaktadır. Bu aşamanın başlangıcı programlama aşamasıdır. Programlama aşaması tasarımı yönlendirici tüm verilerin elde edildiği, kullanıcı grubu ve ihtiyaçlarının belirlendiği, analiz ve sentez aşamasıdır. Bu aşamada veriler ne kadar iyi analiz edilirse mekanın kullanımı da o kadar yüksek olacaktır. Programlama aşamasından sonra tasarım aşamasına geçilir ve bu aşamada seçenekler üretilir. Tasarım süreci bir çeşitlilik azaltım sürecidir. Belirlenen alternatiflerden en iyisinin seçildiği süreçtir. Bu aşamadan sonar uygulama ve kullanım aşamasına geçilir. Bu araştırmada kullanım sürecine yeni geçildiğinden dolayı kullanım sonrası değerlendirme verisi üretilmemiştir. Yarı özel mekan örneğinde değerlendirilen bu araştırma peyzaj mimarları, kullanıcılar ve işverenler açısından önemli veriler içermektedir.

Yazar Biyografisi

Doruk Görkem Özkan, Karadeniz Technical University

Dr. Özkan received his BSc in Landscape Architecture from Karadeniz Technical University (KTU) in 2008. Also he received his MA (Post occupancy evaluation in urban open spaces: a case study of Trabzon coast line) and Ph.D. (The effects of campus open space environmental attributes on place attachment: the case study of KTU Kanuni Campus) in Landscape Architecture from Karadeniz Technical University in 2012 and 2017, respectively. Currently, he is a Associative Professor of Landscape Architecture, Landscape Planning and Design the Karadeniz Technical University and his research interests include landscape design,  environmental psychology, place attachment, pro-environmental behaviour.

Dr. Özkan  has been a member of KTU Environmental Problems Research and Application Center, Natural structures and landscape working group.

Dr. Özkan has been chairman of the board of UCTEA (Union of Chambers of Turkish Engineers And Architects) Chamber of Landscape Architects Trabzon Branch since 2024.

Dr. Özkan has national and international project awards in the competition projects of Dr. Özkan.

 

Referanslar

Aksoy, E. (1975) Mimarlıkta Tasarım İletim ve Denetim: Mimari Tasarım Teorileri. Karadeniz Teknik Üniversitesi.

Düzenli, T., Alpak, E. M., & Eren, T. E. (2018). Open Space in the Context of Spatial Organization. International Journal of Eurasia Social Sciences, 9(32), 1188-1201.

Düzenli, T., Eren, E. T., & Alpak, E. M. (2019). Gençlerin açık mekân kullanımları: KTÜ Kanuni Kampüsü örneği. Social Sciences, 14(1), 33-45.

Gehl, J. (2013). Cities for people. Island press.

Hasol, D. (1988). Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü,(Encyclopaedic Architecture Dictionary). İstanbul: Yem Publishing, Yapı Endüstri Merkezi Publishing.

Newman, O. (1997). Creating defensible space. Diane Publishing.

Özkan, D. G., Alpak, E. M., & Düzenli, T. (2016). Tasarım eğitiminde yaratıcılığın geliştirilmesi: peyzaj mimarlığı çevre tasarımı stüdyo çalışması. IJASOS-International E-journal of Advances in Social Sciences, 2(4), 136-143.

Özkan, D. G., Alpak, E. M., & Var, M. (2017). Design and construction process in campus open spaces: A case study of Karadeniz Technical University. Urban Design International, 22, 236-252.

Preiser, W.F.E, Robinowitz, H.Z. and White, E.T. (1988) Post Occupancy Evaluation. New York: Van Nostrand Reinhold.

Preiser, W.F.E. (2001) The evolution of post-occupancy evaluation: Toward building performance and universal design evaluation. In: Learning from our Buildings: A State-of-the- Practice Summary of Post-Occupancy Evaluation (Federal Facilities Council). DC: National Academies Press.

Preiser, W.F.E. and Nasar, J.L. (2008) Assessing building performance: Its evolution from post occupancy evaluation. International Journal of Architectural Research 2(1): 84–89.

Preiser, W.F.E. and Schramm, U. (1997) Building performance evaluation. In: J. De Chiara, M. Zelnik and J. Panero (eds.) Time Saver Standards. New York: McGraw-Hill.

Smith S.M., Ward T.B. ve Finke R.A. (1995) Creative Cognition Approach, MIT Press, Cambridge, London.

Yayınlanmış

2024-07-31

Nasıl Atıf Yapılır

Özkan, D. G., Demirci, Özgür, & Özer, E. (2024). Peyzaj Mimarlığında Programlama, Tasarım ve Uygulama Süreçlerinin Yarı Özel Mekan Örneğinde Değerlendirilmesi. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 11(109), 1308–1314. https://doi.org/10.5281/zenodo.13147046