İndirimli Mağazalar ve Yerel Zincirlere Karşı Bakkaların Yaşama Çabalarına Yönelik Araştırma (Ankara İl Örneği)


Abstract views: 17 / PDF downloads: 16

Yazarlar

  • İper İncekara Başkent Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.13864163

Anahtar Kelimeler:

Bakkal, Perakende, Rekabet

Özet

Bu araştırma, perakende sektöründe hızla gelişen indirimli mağazalar ve yerel zincirler karşısında geleneksel perakende yapısının temel taşlarından biri olan bakkalların ayakta kalma çabalarını incelemektir. Nicel araştırma yöntemiyle Ankara ilindeki bakkallar arasından rastgele örnekleme ile seçilen 389 bakkal, bayi ve büfe sahibine anket uygulanmış; toplanan veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bakkalların, ürün tedarik yöntemleri ve tedarikçi ilişkileri gibi unsurların, rekabet ortamındaki değişkenler doğrultusunda nasıl farklılık gösterdiği incelenmiş ve indirim mağazaları ile yerel zincirlerin hızla gelişimi karşısında bakkalların yaşadığı zorluklara yönelik çözüm önerileri sunulmuştur. Böylelikle, bakkalların sürdürülebilirliklerini artırmak ve sektördeki rekabet güçlerini korumalarına yardımcı olmak amaçlanmıştır. Araştırma, Ankara ilinin beş ilçesinden rastgele seçilen bakkal esnafına yönelik anket uygulaması sonucunda elde edilen veriler, çeşitli istatistiksel analiz teknikleriyle değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, bakkal esnafının demografik yapısı, sektördeki faaliyet süreleri ve karşılaştıkları zorluklara dair kapsamlı bilgiler sunmaktadır. Çalışmanın sonuçlarına göre, büyük perakendecilerin sermaye ve teknoloji avantajları nedeniyle, bakkallar rekabet etmekte zorlanmakta ve sektördeki varlıklarını sürdürebilmek için kısıtlı imkanlarla mücadele etmektedir. Bakkalların sınırlı sermaye nedeniyle ürün çeşitliliğinde ve fiyat rekabetinde geri kalmaları, indirimli mağazaların ise uygun fiyatlı perakendeci markalı ürünlerle pazarda güçlenmeleri, geleneksel perakende yapıların zayıflamasına yol açmaktadır. Ayrıca, bakkalların aile işletmesi olarak uzmanlıktan uzaklaşmaları, teknolojik gelişmelere adapte olamamaları ve yeterli finansal destekten yoksun olmaları, mevcut sorunları arasında öne çıkmaktadır. Bu bağlamda, bakkalların perakende sisteminde sürdürülebilir bir varlık gösterebilmeleri, tedarik, promosyon ve finansman alanlarında güçlerini arttıracak, teknolojik yeniliklere uyum sağlayabilecek ortak yapıların etkin bir şekilde oluşturulmasıyla mümkün olacaktır.

Anahtar Kelimeler: bakkal, perakende, rekabet

Referanslar

Akturan, U. (2011). Perakende yönetimi (1.Baskı). Beta Basım.

Alkibay, S., Tuncer, D., ve Hoşgör, Ş. (2007). Alışveriş merkezleri ve yönetimi (1. Baskı). Siyasal Kitapevi.

Altunışık, R., Özdemir, Ş., ve Torlak, Ö. (2014). Pazarlama ilkeleri ve yönetimi (1. Baskı.). Beta Basım.

Aydın, H. (2013). Pazarlama ilkeleri (1.Baskı). Beta Basım.

Berman, B., and Evans, J. R. (2013). Retail management: A strategic approach (12th ed.). Pearson.

Bowersox, D. J., Closs, D. J., & Cooper, M. B. (2013). Supply chain logistics management (4th ed.). McGraw-Hill Education.

Creswell, J. W. (2013). Research design: Qualitative, quantitative, and mixed methods approaches (4th ed.). SAGE Publications.

Dillman, D. A., Smyth, J. D., & Christian, L. M. (2014). Internet, phone, mail, and mixed-mode surveys: The tailored design method (4th ed.). John Wiley & Sons.

FMI. (2022). FMI: The Food Industry Association. https://www.fmi.org/

Grewal, D., Krishnan, R., Baker, J., & Borin, N. (1998). The effect of store name, brand name, and price discounts on consumers' evaluations and purchase intentions. Journal of Retailing, 74(3), 331-352.

Grewal, D., Roggeveen, A. L., & Nordfält, J. (2017). The future of retailing. Journal of Retailing, 93(1), 1-6.

Hoşgör, S. (2012). Perakende sektörü ve yerel market zincirlerinin rekabet stratejileri. Beta Basım.

İslamoğlu, A. H. (2006). Pazarlama yönetimi (5.Baskı). Beta Basım.

KeHE. (2023). KeHE Distributors. https://www.kehe.com/

Kotler, P., and Keller, K. L. (2016). Marketing management (15th ed.). Pearson.

Levy, M., and Weitz, B. A. (2012). Retailing management (9th ed.). McGraw-Hill/Irwin.

MIT Sloan. (2023). MIT Sloan School of Management. https://mitsloan.mit.edu/

Pine, B. J., and Gilmore, J. H. (1999). The experience economy: Work is theatre & every business a stage. Harvard Business School Press.

Supermarket News. (2023). Supermarket News: The voice of the food retail industry. https://www.supermarketnews.com/

Tek, Ö. B., ve Orel, D. (2008). Modern perakendecilik yönetimi (5. Baskı). Literatür Yayıncılık.

Tuncer, D., Ayhan, N., ve Varoğlu, D. (2014). Pazarlama stratejileri ve yönetimi (2. Baskı). Detay Yayıncılık.

Varınlı, İ. (2012). Perakende yönetimi. Beta Basım.

Varınlı, İ., ve Oyman, M. (2013). Perakendecilikte yeni eğilimler ve uygulamalar (3. Baskı). Beta Basım.

Zentes, J., Morschett, D., & Schramm-Klein, H. (2017). Strategic retail management: Text and international cases (3rd ed.). Springer

İndir

Yayınlanmış

2024-09-30

Nasıl Atıf Yapılır

İncekara, İper. (2024). İndirimli Mağazalar ve Yerel Zincirlere Karşı Bakkaların Yaşama Çabalarına Yönelik Araştırma (Ankara İl Örneği). International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 11(111), 1814–1823. https://doi.org/10.5281/zenodo.13864163