Maya Angelo’nun “Kafesteki Kuş” Şiirinde Bağlamdan Metne Özgürlüğün Sembolizmi
Abstract views: 113 / PDF downloads: 32
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14222038Anahtar Kelimeler:
Angelou, özgürlük, kafesteki kuş, özgür kuş, sembolizmÖzet
Yazar, şair ve sivil haklar aktivisti olarak uzun bir yazarlık kariyerine sahip Afro-Amerikalı bir kadın olan Maya Angelou, 1969 yılında yayımlanan “Bilirim Neden Şarkı Söyler Kafesteki Kuş” adlı otobiyografisiyle ün kazanmış ve 2014 yılında 86 yaşında hayatını kaybetmiş, ancak ölümünden dört yıl önce Başkan Barack Obama tarafından Başkanlık Özgürlük Madalyası ile onurlandırılmıştır. Angelou’nun “The Caged Bird” (Kafesteki Kuş) şiiri özgürlük temasını çok yönlü bir sembolizm ile resmederken, kafesteki kuş ile özgür kuş imgeleri baskı ve özgürleşmenin karmaşık dinamiklerini başarıyla yansıtmaktadır. Angelou, kafesteki kuş ile özgür kuşun zıt yaşamlarını, bireysel özellikleri nedeniyle marjinalleştirilmiş bireylerin sistemik kısıtlamalara karşı mücadelelerini ve kurtuluşa yönelik kalıcı umutlarını sembolize etmek için kullanmaktadır. Angelou bu şiirinde özgürlük konusunu kafesteki kuş ve özgür şeklinde iki zıt imgeyle ele almakta; kafesteki kuşu sosyo-politik ve kişisel engellerle karşılaşanları temsil etmek, özgür kuşu da sınırsız kendini ifade etme ve özerklik idealini somutlaştırmak üzere kullanmaktadır. Bu sembolik ikilik ya da zıtlık, sadece insan ruhunun direncinin altını çizmekle kalmıyor, aynı zamanda gerçek özgürlüğe ulaşmak için gereken toplumsal değişimler üzerine daha geniş bir düşünme çağrısında bulunuyor. Bu makale, şiirin çarpıcı ve dikkat çekici metaforlarını, sembollerini ve tematik unsurlarını, şairin verdiği eşitlik ve sivil haklar mücadelesine de değinerek incelemeyi amaçlamaktadır. Angelou’nun şiirini tarihsel ve çağdaş bağlamlara yerleştiren bu makale, şiirin güçlü bir eşitsizlik eleştirisi ve özgürlük arayışının dokunaklı bir olumlaması olarak kalıcı öneminin altını çizmektedir.
Referanslar
Adolf, A. (2009). Peace: A World History. Cambridge: Polity Press.
Angelou, M. (2009). I Know Why the Caged Bird Sings. New York: Random House.
Barzun, J. (2001). From Dawn to Decadence: 1500 to the Present: 500 Years of Western Cultural Life. New York: Harper Perennial.
Braxton, J. M. (ed.). (1999). Maya Angelou’s I Know Why the Caged Bird Sings; A Casebook. Oxford: Oxford University Press.
Chadwick, C. (2018). Symbolism. 2nd edition. New York: Routledge.
Douthat, R. (2020). “The Age of Decadence”, The New York Times, 7 February. (https://www.nytimes.com/2020/02/07/opinion/ sunday/western-society-decadence.html)
Du Bois, W. E. B. (2004). Darkwater: Voices from within the Veil. New York: Washington Square Press.
Egan, J. (2009). Maya Angelou: A Creative and Courageous Voice. New York: Gareth Stevens.
Heffer, S. (2017). The Age of Decadence: Britain 1880 to 1914. East Sussex: Gardners Books.
Hopkins, J. (2010). The Lizard King: The Essential Jim Morrison. New Jersey: Plexus Publishing.
Jeffrey, L. S. (2006). Celebrate Martin Luther King, Jr., Day. Berkeley: Enslow.
Lintott, A. W. (1972). “Imperial Expansion and Moral Decline in the Roman Republic”, Historia: Zeitschrift für Alte Geschichte, Bd. 21, H. 4 (4th Qtr), 626-638. https://www.jstor.org/stable/4435293
Mallarmé, S. (1956). Mallarmé: Selected Prose Poems, Essays, and Letters. Trans: B. Cook. Baltimore, MD: Johns Hopkins University Press.
Mazhura, M. (2014). Navigating the Rapids and Waves of Life: 10 Lessons for Managing Emotions for Success. Bloomington: Balboa Press.
Oer project (n.d). Class Structure. https://www.oerproject.com/-/media/WHP/PDF/Unit4/WHP-1750-4-1-3-Read---Class-Structure---610L.pdf
Poetry Foundation (n.d). Caged Bird. https://www.poetryfoundation.org/poems/48989/caged-bird
Ross, K. (2010). Gendered Media: Women, Men, and Identity Politics. Lanham: Rowman & Littlefield Publishers.
Shapiro, M. & Cox, V. (2009). Maya Angelou. New York: Infobase Publishing.
Symons, A. (1899). The Symbolist Movement in Literature. New York: E.P. Dutton & Co.
Villanueva, D. (1997). Theories of Literary Realism. Trans. Ö. I. Sparisou & S. G. Castanon. New York: State University of New York Press.
Wilkinson, J. M. (2010). Poets on Teaching; A Sourcebook. Iowa City: University of Iowa Press.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR)
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.