UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNDE İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN HİKÂYELERİNDE DOĞA ALGISI


Abstract views: 63 / PDF downloads: 41

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.2402

Anahtar Kelimeler:

Çevre, doğa, doğa algısı, hikâye yazma, uzaktan eğitim

Özet

Bu araştırma, ilkokulda öğrenim gören dokuz ve on yaş grubundaki öğrenciler tarafından yazılan doğa temalı hikâyelerde, doğaya algılarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, 2020-2021 öğretim yılında, Konya ili Selçuklu ilçesinde Cahit Zarifoğlu İlkokuluna devam eden 30 öğrenciyle yürütülmüştür. Araştırmada; öğrencilerin yazdıkları hikâyeler nitel araştırma yöntemi kullanılarak betimsel analizle çözümlenmiştir.

Araştırma sonucunda, hikâyeler analiz edildiğinde çocukların doğayı okul bahçesi, piknik alanları, köy, orman, ırmak kenarı, deniz, göl ve yeşil alanlar olarak ifade ettikleri anlaşılmıştır. Doğayı nesneleştirmeden bir bütün olarak algıladıkları belirlenmiştir. Doğa ve çevre kirliliğinin asıl sebebinin insanlar olduğu, çocukların doğa olarak algıladıkları yerlerde atıklarla mücadele ettiği, hikâyelerinde doğayı kirleten insanların uyarıldığı sonucuna ulaşılmıştır.

İndir

Yayınlanmış

2021-04-30

Nasıl Atıf Yapılır

KUZUCU, E., & KILIÇ, M. (2021). UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNDE İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN HİKÂYELERİNDE DOĞA ALGISI. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 8(68), 877–887. https://doi.org/10.26450/jshsr.2402