İŞİTME YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLERE VERİLEN DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİNİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ


Abstract views: 127 / PDF downloads: 68

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.2505

Anahtar Kelimeler:

İşitme yetersizliği, Destek eğitim odası, Öğretmen görüşü

Özet

Bu araştırmada, işitme yetersizliği olan öğrencilere verilen destek eğitim hizmetlerinin öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Isparta ilinde bulunan ilkokul ve ortaokul kademesinde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, evreni oluşturan ve araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden, yirmi okuldan 19’u kadın ve 16’sı erkek olmak üzere toplam 35 öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde, araştırmacı tarafından literatür taraması yapılarak geliştirilmiş likert tipi anket kullanılmıştır. Anketin güvenirlik katsayısı 0,822 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS programı kullanılarak yapılmış olup, frekans ve yüzde analizinden faydalanılmıştır.

Araştırmanın sonunda öğretmenlerin destek eğitim konusunda lisans eğitimi boyunca yeterli eğitim almadıkları, buna karşılık meslek yaşamında destek eğitim konusunda yeterli düzeyde kurs ve seminere katıldıkları, destek eğitim konusundaki mevzuatı inceledikleri, destek eğitimde bireyselleştirilmiş eğitim programını uygulamada yetersiz oldukları, kaynaştırma öğrencilerinin ölçme ve değerlendirme süreçlerine önem verdikleri, ölçme ve değerlendirmeyi öğrencilerin kişisel özelliklerine uygun yaptıkları, kaynaştırma eğitiminde kullanılan yöntem ve teknikler konusunda yeterli bilgiye sahip oldukları, bunun yanında kaynaştırma ve destek eğitim hizmetlerinde okul paydaşları ile işbirliği içinde bulundukları tespit edilmiştir.

İndir

Yayınlanmış

2021-06-30

Nasıl Atıf Yapılır

ASLAN , S. T., & ÇIKILI, Y. (2021). İŞİTME YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLERE VERİLEN DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİNİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 8(71), 1535–1548. https://doi.org/10.26450/jshsr.2505