ANDY WARHOL VE YEMEK FORMLARI


Abstract views: 67 / PDF downloads: 32

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.2641

Anahtar Kelimeler:

Andy Warhol, Yemek, Pop Sanat

Özet

Andy Warhol’un 1960 -1978 yılları arası yapıtları incelendiğinde popüler ve kitlesel olan birçok olguya özellikle de yemeğe ve gıdaya temas ettiği görülür. Hatta kendini yemek ve gıda konularına adaması ile diğer pop sanatçılarından daha ayrıcalıklı bir yere sahip olduğu sonucu ürettiği yapıtların çokluğundan ve odaklanma biçiminden anlaşılır. Warhol gıda temsilleriyle kendini gıdaya, yemeğe saplantılı biçimde adayan bir sanatçı profili ortaya koymaktadır.

Fabrikasyon üretim şekillerinin hızla gelişmesi Amerikan tarzı olarak adlandırılan gıda ürünlerinin albenisi artırmış ve bu ürünlerin çevresinde çekicilik dozu yüksek bir alan yaratmıştır. Ucuz, her yerde bulunabilen ve toplumun neredeyse her kesimi tarafından severek tüketilebilen süpermarket yemekleri bir yandan popüler olanın temsiliyken bir yandan da kişisel hikayelerle özelleşebilme imkanını da sağlamıştır. Warhol da kişisel beğenilerini ve alışkanlıklarını da gıda ve yemek temsillerine eklemlemiştir. Anonim tüketim nesnelerinden yeni imajlar oluşturarak yemek konusunda ısrarlı ve istikralı yapıtlar üretmesine neden olmuştur. Yapıtlarında görülen tüm yemek biçimleri ve fast food markaları sanatçının yakın teması olan ve sevdiği yemek formlarıdır. Camphell Çorbası, Burger King, Coca Cola, tatlı ve şekerlemeler, sanatçının rutin tükettikleridir. Serigrafi baskı tekniği kullanarak seri üretim mantığı ile oluşturduğu iki boyutlu yapıtlar yanında yemek üzerine çektiği film ve videoları da bulunmaktadır. Bu makalede sanatçının yemek üzerine gerçekleştirdiği yapıtlar odak noktasına alınarak tüketim kültürü ve pop sanat bağlamı üzerinden anlamsal çözümlemeleri yapılacaktır.

İndir

Yayınlanmış

2021-08-31

Nasıl Atıf Yapılır

TÜRK, A. (2021). ANDY WARHOL VE YEMEK FORMLARI. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 8(73), 2184–2198. https://doi.org/10.26450/jshsr.2641