GÖRSEL VERİLERDE PINARBAŞI’DA SOSYO- KÜLTÜREL HAYAT (1923-1970)*
Abstract views: 97 / PDF downloads: 39
DOI:
https://doi.org/10.26450/jshsr.2691Anahtar Kelimeler:
Pınarbaşı, Görsel Veriler, Sosyo-Kültürel HayatÖzet
Kayseri, tarihi ipek yolunun önemli bir kolu üzerinde bulunmakla, dünya ile kesintisiz ilişkide bulunan, bütün zamanlarda önemli olmuş bir şehirdir. Günümüzde Kayseri’ye bağlı bir ilçe olan Pınarbaşı, 1861 yılında Sivas Eyaleti’ne bağlı bir kaza, 1862 yılında Bozok Eyaleti’ne bağlı bir Sancak, 1865 yılında yeniden Sivas Eyaleti’ne bağlı bir kaza statüsünü kazanmıştır. Pınarbaşı, Sultan Abdülaziz döneminde “Aziziye” ismiyle kurulmuş; 1926 yılına kadar Sivas'a bağlı kalmış, bu tarihten sonra da aynı isimle Kayseri'ye bağlanmıştır. 1928 yılında ise Pınarbaşı ismini almıştır.
Cumhuriyet’in ilanından sonra, Şirvan Dağı’nın eteklerinden çıkan pınardan dolayı Pınarbaşı adını almıştır. Kayseri ilinin doğusuna 89 km. uzaklıkta bulunan Pınarbaşı’nın yüzölçümü 3328 kilometrekaredir. İlçe geçmişten bu yana önemli bir hayvancılık merkezidir. 1950’li yıllara kadar ilçe halkı at yetiştiriciliği yapmış yetiştirilen atlar orduya satılmış bu sayede iyi gelirler elde edilmiştir. Pınarbaşı ilçesi tarihi eserler bakımından son derece zengindir.
Sosyal yapı olarak Çerkez, Avşar ve 93 Muhacirleri kimi yerleşimlerde homojen, bazı köylerde ise karışık şekilde iç içe yaşamaktadır. Çalışmamızda, 1923-1970’li yıllar arasında Pınarbaşı’ndaki sosyo-kültürel hayat görsel verilerle irdelenecek, bu süreç içerisinde yaşanan sosyo-kültürel değişim, görsel verilerle desteklenerek anlatılacaktır.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2021 INTERNATIONAL JOURNAL OF SOCIAL HUMANITIES SCIENCES RESEARCH
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.