ARAPÇA-TÜRKÇE HASTANE TERCÜMANLARI: KAHRAMANMARAŞ, GAZİANTEP, ŞANLIURFA VE ADIYAMAN İLLERİ ÜZERİNE BİR DURUM ANALİZİ


Abstract views: 64 / PDF downloads: 38

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.2690

Anahtar Kelimeler:

Mütercim, Hastane tercümanlığı, Tercüman, Toplum çevirmenliği

Özet

Çalışmamız, toplum çevirmenliği ve alt başlıklarından olan hastane tercümanlığı çerçevesinde, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman illerinin Şehir ile Eğitim ve Araştırma hastanelerinde görev yapan hastane tercümanlarını konu edinmektedir. Özellikle göç alan Batılı ülkelerde 20. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan toplum çevirmenliği, tercümanlığın yeni bir alanını oluşturmaktadır. 2011 yılındaki Suriye iç savaşına kadar göç veren ülke konumundaki Türkiye, bu tarihten sonra göç alan bir ülkeye dönüşmüş ve toplum çevirmenlerine yoğun bir ihtiyaç doğmuştur. Bilhassa Suriyeli mültecilerle sağlık personeli, diğer bir ifadeyle Arapça-Türkçe dilleri arasında iletişim köprüsü gören hastane tercümanlarına büyük bir gereksinim ortaya çıkmıştır.

Bu çalışmamızda, gönüllülük esas alınarak, yüz yüze soru-cevap yöntemiyle, bahsi geçen illerde görev yapan toplam 16 hastane tercümanına mülakat uygulanmıştır. Mülakat esnasında tercümanlara sırasıyla a- Eğitim, b- Çalışma ortamı, c- Çeviri alanı, d- Mesleki bakış açısı ve e-Sosyal ilişkiler olmak üzere 5 başlık altında toplam 32 soru yöneltilmiş, verilen cevaplar ses kaydına alınmıştır. Elde edilen yanıtların transkripsiyonu sonucunda oluşturulan veri seti, öz olarak nitel çalışmamızın temelini oluşturmakla birlikte, araştırma nicel verilerle de desteklenmiştir.

Çalışmamız, araştırmaya dâhil olan illerdeki hastane tercümanlarının hâlihazırdaki mesleki durumlarını ortaya koymayı, tespit edilen eksikliklere yönelik önerilerde bulunmayı ve hastane tercümanlığı mesleğinde iyileştirmeye gidilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

İndir

Yayınlanmış

2021-09-30

Nasıl Atıf Yapılır

KURT, M., & BİLGİNER, H. (2021). ARAPÇA-TÜRKÇE HASTANE TERCÜMANLARI: KAHRAMANMARAŞ, GAZİANTEP, ŞANLIURFA VE ADIYAMAN İLLERİ ÜZERİNE BİR DURUM ANALİZİ. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 8(74), 2396–2414. https://doi.org/10.26450/jshsr.2690