RAFİNERİLERDE GERÇEKLEŞEN KAZALARIN KAZA KÖK NEDENLERİNİN ARAŞTIRILMASI: BP TEKSAS RAFİNERİSİ ÖRNEĞİ


Abstract views: 189 / PDF downloads: 141

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.2923

Anahtar Kelimeler:

Büyük Endüstriyel Kazalar, Kök Sebepler, Rafineri Kazası, Texas City

Özet

Mart 2005’te yaşanan Texas City Rafineri kazası Proses Güvenliği Kültürü ve İş Sağlığı Güvenliği Risk Yönetimi alanlarında önemli öğrenme fırsatları yaratmıştır. Yapılan kaza araştırmaları ve bağımsız uzman görüşleri sistemli yaklaşım ve entegre yönetim sistemi bakışının bir kurum için büyük kaza önleme ve güvenlik kültürünün geliştirilmesinde önemli olduğunu somut olarak göstermiştir.

Bu çalışmada rafineride meydana gelen büyük endüstriyel kazanın görünür ve kök sebepleri incelenerek, yaşanan iş kazası sonuçları irdelenmiş ve işyeri için reaktif önerileri araştırılmıştır. Böylece, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının entegre yönetim sistemlerindeki önemi vurgulanmış, güvenlik liderliği ve güvenli davranışlara ulaşmak için temel prensipler ayrıca özetlenmiştir.

İndir

Yayınlanmış

2022-02-28

Nasıl Atıf Yapılır

UÇAN, R., & AYDIN, P. (2022). RAFİNERİLERDE GERÇEKLEŞEN KAZALARIN KAZA KÖK NEDENLERİNİN ARAŞTIRILMASI: BP TEKSAS RAFİNERİSİ ÖRNEĞİ. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 9(80), 212–221. https://doi.org/10.26450/jshsr.2923