GÜNEŞ’İN GELİŞ AÇISININ VE GÜNDÜZ SÜRESİNİN TRİGONOMETRİK HESABI


Abstract views: 215 / PDF downloads: 1457

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.2990

Anahtar Kelimeler:

Ekinoks, Güneşin Işınlarının Kırılma Açısı, Gece Gündüz Farkı

Özet

Bu çalışmada; ekinoksların matematiksel yöntemlerle hesaplanması, yaz gündönümü ve kış gündönümü sırasında güneş zamanı ve gerçek zaman arasındaki değerlerin karşılaştırılması, yaz gündönümü ve kış gündönümünde gözlemlenen enlemlere göre günün gece-gündüz saatlerinin hesaplanması ve güneşin gün doğumunda ve gün batımında atmosferle oluşan sapma açısı araştırılmıştır.

Çalışma, alan araştırmasında elde edilen veriler kullanılarak hazırlanmıştır. Yaz gün dönümünde kuzey enlemlerinden 30, 40, 50, 60 derecelik güneş ışınları açısı ve Ekvator’a gelen açılar açıklanmıştır. İlkbahar ve Sonbahar Ekinoksunda, Güneş ışınları doğrudan Ekvatorda olduğundan 0° olarak alınmıştır. Farklı enlemlerde güneşin durumu matematiksel formüllerden üçgen benzerliği ve Trigonometri kullanılarak hesaplanmıştır. Gece de geçen süre hesaplanmış 24 saatten çıkarılarak gündüz süresi bulunmuştur.

Elde edilen bulgular ile

Gerçek güneş zamanı teorik değerden biraz daha fazladır ve Kuzey Kutup Dairesi'ne ne kadar yakın olursa, fark o kadar büyüktür.

Güneş ışığını hesaplamak için trigonometrik fonksiyon kullanılabilir. Güneş ışığının gerçek değeri teorik değerden biraz daha büyük olmasının nedeni atmosferik kırılmadır. Atmosferin kırılma açısı farkı 34,008dir.

Günbatımında, güneşin şekli, atmosferik kırılma nedeniyle eliptik hale gelir.

Sonuçlarına ulaşılmıştır.

İndir

Yayınlanmış

2022-03-31

Nasıl Atıf Yapılır

DURUKAN, E., ÇÖZELİ, M., YAŞAR, Y., & TAŞDEMİR, M. N. (2022). GÜNEŞ’İN GELİŞ AÇISININ VE GÜNDÜZ SÜRESİNİN TRİGONOMETRİK HESABI. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 9(81), 344–354. https://doi.org/10.26450/jshsr.2990