MUHASEBENİN TEORİK VE FELSEFİ BOYUTU


Abstract views: 127 / PDF downloads: 73

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.3085

Anahtar Kelimeler:

Muhasebe, Felsefe, Muhasebe Teorisi, Muhasebe Felsefesi

Özet

Muhasebe, işlerin ilerleyişini sürekli bir biçimde izleme olanakları veren bir konudur. İçeriğinde yasalar, çıkarımlar, gerçekler, sınanmış hipotezler ve bilimsel önseziler var olan doğanın ya da fiziksel evrenin belli yönlerini açıklama gücüne sahip olan, son derece iyi desteklenmiş önermeler şeklinde ifade edilen kavram bilimsel olarak teoridir. Muhasebenin teorik yönünü, bir bilim olarak belirtilmesi ve bilimsel analizler neticesinde firmaların mali durumunu ve faaliyet neticelerini açıklamaya ve yorumlamaya faydalı olması oluşturmaktadır.

Felsefe kavramı, basit esas kavramların sorgulanması ve belli bir alanın anlamlı bir biçimde anlaşılmasına duyulan gereksinim şeklinde belirtilebilmektedir. Bu durum bir bilgi alanı olarak muhasebenin felsefi bir yaklaşımla desteklenebileceği anlamına gelebilmektedir. İnsana mahsus olan ve insanın ilgilendiği her şey felsefenin konusudur ve felsefeyi ilgilendirmektedir. Esasen felsefe, sabit fikirleri ve ön yargıları ortadan kaldırmaktır ve ayrıca beyin fırtınası oluşturmayı sağlamaktadır. Bilhassa felsefe, yaptıkları işlerde kendini ifade etmeye çalışan muhasebecilerin gereksinimidir. Düşünceye dayalı her eylem içinde felsefeyi muhakkak barındırmaktadır.

Çalışmada muhasebe teorisi kavramı, muhasebe teorilerinin tarihsel gelişimi, teori geliştirmede kullanılan yöntemler, muhasebe teorilerine yön veren yaklaşımlar, muhasebe teorileri, muhasebe teorisi ve muhasebe pratikleri arasındaki ilişki, muhasebe felsefesi kavramı, felsefenin muhasebeye katkısı ve muhasebe biliminin felsefi temeli ve muhasebe eğitiminde felsefi açılım hakkında bilgi verilmektedir. Ayrıca muhasebe kavramı, teori kavramı ve felsefe kavramı açıklanmaktadır.

İndir

Yayınlanmış

2022-04-30

Nasıl Atıf Yapılır

TÜRKOĞLU, K. (2022). MUHASEBENİN TEORİK VE FELSEFİ BOYUTU. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 9(82), 801–807. https://doi.org/10.26450/jshsr.3085