SINIF ÖĞRETMENLERİNİN MESLEKİ YENİLİKÇİLİK EĞİLİMLERİ


Abstract views: 219 / PDF downloads: 129

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.3586

Anahtar Kelimeler:

Öğretmenlerin Yenilikçilik Düzeyleri, Öğretmen Yenilikçiliği, Mesleki Yenilikçilik

Özet

Bilim ve teknolojideki gelişmeler; bireyi sürekli kendini yenilemeye, değişiklikleri takip ederek kendini geliştirmeye yöneltmiştir. Toplumların sosyal, kültürel, ekonomik açıdan gelişebilmeleri için hedeflere ulaşmada en önemli araç eğitimdir. Toplumların gelişmişlik düzeyleri ile eğitim sistemleri arasında doğrudan bir ilişki vardır. Toplumun,  yapı taşlarından biri olan öğretmenlik mesleği, bu gelişmeler ve yeniliklere sürekli uyum sağlamak zorundadır. Öğretmen yerinde saymamalı; araştırmalı, okumalı ve kendini geliştirirken öğrencilerinin gelişmesi için de çaba harcamalıdır. Öğretmenlerin, yenilikçi yapıda yönelimde olmaları öğrencilerin de bu yönelime bağlı olarak olumlu yönde tutum geliştireceklerine neden olacaktır.

Bu çalışmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin mesleki yenilikçilik eğilimlerini belirlemektir. Bu amaçla elli iki adet çoktan seçmeli maddeden oluşan ölçek, görüşleri alınmak üzere rastgele yöntemle seçilmiş 250 sınıf öğretmenine sunulmuştur. Araştırmanın verilerini toplamak için ‘Sınıf Öğretmenlerinin Mesleki Yenilikçilik Eğilimleri Ölçeği’ kullanılmıştır. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin mesleki yenilikçilik eğilimleri; cinsiyet ve kıdem yılı gibi değişkenlere göre de incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre yapılan çalışmanın üç alt boyutunda; öğrenmede yenilikçi, meslekte yenilikçilik ve yeniliğe direnç konularında öğretmenlerin olumlu yönde eğilimli oldukları tespit edilmiştir.

İndir

Yayınlanmış

2023-03-31

Nasıl Atıf Yapılır

ÖZER, R. E., DURMAZ, A., ÖZER, A. M., ÖZDEMİR, R., ÖZDEMİR, B., & DEMİR, M. S. (2023). SINIF ÖĞRETMENLERİNİN MESLEKİ YENİLİKÇİLİK EĞİLİMLERİ. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 10(93), 758–772. https://doi.org/10.26450/jshsr.3586