KÜRESEL SALGINLARIN MAKROEKONOMİK ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Abstract views: 176 / PDF downloads: 65
DOI:
https://doi.org/10.26450/jshsr.1797Anahtar Kelimeler:
Küresel Salgın, Epidemi, Pandemi, Çin, Makroekonomik Etki, Küresel EkonomiÖzet
Küreselleşmenin artmasıyla birlikte küresel salgınlara daha fazla maruz kalındığı bilinmektedir. Fakat ortaya çıkan salgının epidemik nitelikte olması veya kısa zamanda kontrol altına alınabilmesi genellikle olumsuz etkiler yaratmakla birlikte salgının pandemik hale gelmesi ekonomiler ve sosyal hayatlar üzerinde çok daha büyük olumsuzluklara neden olacaktır.
Pandemik grip salgınlarının hem talep hem de arz tarafı olmak üzere ciddi küresel ekonomik etkilerinin olduğu bilinmekte ve dünya çapında pandemik bir grip salgınının ticaret, seyahat, turizm, gıda, tüketim, yatırım ve finansal piyasalar olmak üzere küresel ekonomi üzerinde büyük etkileri olacağı tahmin edilmektedir.
Koronavirüs COVID-19 salgını, ilk olarak Çin’de ortaya çıkmış ve tüm önleme aksiyonlarına rağmen ve ilk başta epidemik bir nitelik taşımakla birlikte daha sonra pandemik bir nitelik kazanmıştır. Çünkü bu virüs, hem ülke içinde hem de birçok ülkeye çok hızlı bir şekilde yayılma yeteneğine sahiptir. Diğer yandan bu virüs, bir halk sağlığı krizine neden olmasının yanı sıra, Çin ekonomisinde büyük makroekonomik etkiler yaratmaya başlamıştır. Fakat bu etkilerin ileriki aylarda hem Çin hem de dünya ekonomilerinde daha net ortaya çıkması beklenmektedir. Bu bağlamda çalışmada küresel salgınların boyutu ve niteliklerine değinildikten sonra başlıca büyük küresel salgınlar ayrı ayrı incelenmiş ve daha sonra küresel salgınların makroekonomik etkileri üzerinde durulmuştur. En son olarak ise yaşanmış küresel salgınlara kıyasla COVID-19 virüsünün başta Çin olmak üzere küresel ekonomik etkilerine değinilmiş ve en son olarak ise yaşanan ve pandemik bir hal alan salgın ile ilgili birtakım politika önerilerinde bulunulmuştur.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2020 International JOURNAL OF SOCIAL HUMANITIES SCIENCES RESEARCH
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.