Ortaokul Öğrencilerinde Psikososyal Düzeyleri ile Spor Faaliyetleri Durumuna Göre İncelenmesi


Abstract views: 117 / PDF downloads: 81

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8055662

Anahtar Kelimeler:

Spor, Öğrenci, Psikososyal

Özet

Eğitim ile birlikte öğrenciler ve öğrencilerin oluşturacağı sonraki nesiller toplumun temeli olmaktadır. Toplumun temelinin etkinliğinde adet ve örflerin dikkate alındığı, kültürel, ahlak ve ruhsal açıdan tüm boyutların sürece dahil edilmesi önemlidir. Bununla birlikte ruhsal süreçler ile sosyal boyut oldukça önemli olmakla birlikte öğrencilerde kimlik gelişimlerinin sağlamlaştırılmasında belirleyici olabilmektedir.  Toplumda yaşamsal faaliyetleri sürdürme, saldırılar karşısında korunma, can güvenliklerinin sağlanması ve diğer önem arz eden faaliyetlerin yürütümü önemli olmakla birlikte zorunluluk arz eden süreçlere “eğitim” kavramı da dahil olmuştur. Geçmiş yıllar itibari ile günümüze gelecek olunursa daha konforlu bir yaşam sürdürme adına eğitim alınmış olması oldukça önem arz etmektedir. Spor yapmak birçok açıdan bireylere olumlu etkiler yapmaktadır. Spor yapmak hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı iyileştirebilmektedir. Spora yönelik olumlu yanlar göz önünde bulundurulduğunda, öğrenci veya yetişkin her yaştan bireyin düzenli ve sürekli olarak spor yapmasının oldukça olumlu etki yapacağı ortadadır.

Bu araştırma ortaokul düzeyinde eğitim öğretime devam eden öğrencilerde psikososyal seviyeler ile sportif faaliyetler durumu arası ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda araştırmanın yöntemi nicel araştırma yöntemleri arasında yer alan ilişkisel tarama modeli olarak belirlenmiştir. Araştırma İstanbul ilinde bulunan ve özel statüdeki ortaokullarda 2022-2023 eğtim öğretim dönemi (Mart-Nisan ayları arasında) öğrenim gören öğrenciler evreninde oluşturmuştur. Araştırma verileri ortaokullarda öğrenim gören ve araştırmaya katılmayı gönüllü olrak kabul eden 174 öğrenci örnekleminden toplanmıştır. Veriler toplandıktan sonra anketler Microsoft Excel ve SPSS veri şablonuna aktarılmıştır. Akabinde ise SPSS 25 programı kullanılarak analiz işlemleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan 174 öğrenciden % 72,98’i 12 yaşında, % 60,91’i spor yapmaktadır. Spor yapanların % 71,69’u da bu sporu 1-2 yıl süre içerisinde yapmakta olduğu (başladığı) belirlenmiştir. Araştırmada ortaokul öğrencilerinde psikososyal düzeyleri ile spor faaliyetleri arasında anlamlı farklı olmadığı belirlenmiştir.

Referanslar

Akgül, A. ve Çevik O. (2005). İstatistiksel analiz teknikleri: spss’te işletme yönetimi uygulamaları. Emek Ofset.

Ateş, S., İncirli, A., Karadeniz, O. ve Kapucubaş, M. (2018). Sosyal bilgiler ders kitaplarında eski türkler: türkiye ve türkmenistan. Uluslararası Sosyal Bilgilerde Yeni Yaklaşımlar Dergisi, 2 (1), 70-85.

Demir, G. T. (2022). Spor, e-spor ve dijital oyun bağımlılığı. Ankara: Gazi Kitabevi.

Efe M, Öztürk F, Koparan Ş, ve Şenışık Y. (2008). 14-16 Yaş grubu erkeklerde voleybol çalışmalarının sosyal yetkinlik beklentisi ve atılganlık üzerine etkisi. Uludağ Üniv Eğitim Fakültesi Dergisi, 21 (1),69-77.

Kale, N. ve Pero, D.D. (2021). Spor ve Felsefe. Nobel Akademik Yayıncılık.

Nardemir, E. (2019). Yüzme sporu yapan çocukların hayal etme gücünün spor tatmini üzerindeki etkileri. [Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi], İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.

Öztürk, M., Ek, S., Kocatüfenk Yıldız, Ö., Kuşçu, H., Yörük, D. ve Yıldız, H. (2022). Eğitim-öğretim dönemindeki çocuklara büyük taarruzun resimlerle aktarılması: bir masal kitabı incelemesi. Academic Knowledge, 5 (2), 292-312.

Süt, MA. (2014). Ortaöğretim öğrencilerinin spor yapma düzeylerine göre sosyal beceri özelliklerinin karşılaştırılması (Gaziantep İli Örneği). [Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi], Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Samsun.

Tabachnick, B.G. & Fidell, L.S. (2013). Using multivariate statistics (6th ed.). Pearson Publishing, Boston.

Uslu, A. (2016). 10-20 yaş arası eğitilebilir ve öğretilebilir durumdaki bedensel engelli bayan ve erkek sporcuların açık ve kapalı alan etkinliklerinde yürütülen spor eğitiminin motor becerileri üzerine etkilerinin değerlendirilmesi. [Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi], İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Yıldız, E. ve Çetin, Z. (2018). Sporun psiko-motor gelişim ve sosyal gelişime etkisi. H.Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 5 (2), 54-66.

İndir

Yayınlanmış

2023-06-30

Nasıl Atıf Yapılır

AYDOĞAN, Şeyhmus, ARSLAN, D., ZENGİN, D., & KILIÇ, B. (2023). Ortaokul Öğrencilerinde Psikososyal Düzeyleri ile Spor Faaliyetleri Durumuna Göre İncelenmesi. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 10(96), 1426–1432. https://doi.org/10.5281/zenodo.8055662