ACENTE PERSONELİNİN BAKIŞ AÇILARIYLA MÜŞTERİLERİN KASKO YAPTIRMA DÜŞÜNCESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: SİVAS İLİNDE BİR ARAŞTIRMA


Abstract views: 27 / PDF downloads: 12

Yazarlar

  • Mehmet DEMİR Cumhuriyet Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü, Sivas/Türkiye
  • Ülkü MAZMAN İTİK Cumhuriyet Üniversitesi, Cumhuriyet MYO, Muhasebe ve Vergi Bölümü, Sivas/Türkiye

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.101

Anahtar Kelimeler:

Risk, Sigorta, Araç Kasko Sigortası

Özet

Sigorta şirketleri, genel olarak risk henüz oluşmadan önce primlerin toplanması ve risk oluştuğunda ise hasar ödemelerinin yapılması işlevini gerçekleştirmektedirler. Bu sebeple kişiler sahip oldukları varlıkların hasara uğraması halinde zararlarını telafi edebilmek için sigorta şirketlerinin hizmetlerinden faydalanmaktadırlar. Ülkemizde sigortacılık hayat ve hayat dışı branşlar olmak üzere iki grupta sınıflandırılmıştır. Kasko sigortası, hayat dışı sigorta dalının bir alt başlığı olarak yer almaktadır ve ülkemizde en çok bilinen branş olarak istatistiklere yansımıştır.
Bu çalışmada, 2016 yılında, Sivas ilinde faaliyet gösteren ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği’ne kayıtlı sigorta acentelerinde çalışan teknik personelin bakış açısıyla, müşterilerin kasko yaptırma düşüncesini etkileyen faktörler tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada kullanılan veriler anket tekniği ile “kolayda örnekleme” yöntemiyle seçilen deneklerden elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 22 paket programından yararlanılmıştır. Verilerin analizinde; frekans, yüzde, standart sapma ve aritmetik ortalama tekniklerinden yararlanılmıştır. Ayrıca anlamlılık analizleri için Mann-Whitney U testi ile KruskalWallis gibi analiz teknikleri kullanılmıştır.
Çalışmanın sonucunda öncelikle müşterilerin kasko poliçesi fiyatına, ardından sigorta şirketlerinin hasar ve geri ödemelerdeki tutumuna önem verdikleri tespit edilmiştir.

İndir

Yayınlanmış

2017-10-31

Nasıl Atıf Yapılır

DEMİR, M., & MAZMAN İTİK, Ülkü. (2017). ACENTE PERSONELİNİN BAKIŞ AÇILARIYLA MÜŞTERİLERİN KASKO YAPTIRMA DÜŞÜNCESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: SİVAS İLİNDE BİR ARAŞTIRMA. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 4(11), 588–599. https://doi.org/10.26450/jshsr.101