ÖRGÜT İKLİMİNİN ÇALIŞANLARIN PERFORMANSINA ETKİLERİ
Abstract views: 241 / PDF downloads: 185
DOI:
https://doi.org/10.26450/jshsr.1869Anahtar Kelimeler:
Örgüt İklimi, Çalışan Performansı, VerimlilikÖzet
Bu çalışmada, örgüt ikliminin çalışan performanslarına etkilerinin ortaya konulması amaçlanmaktadır.
İşletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri için, küreselleşmenin getirdiği değişimlere uyum sağlamaları gerektiği belirtilmektedir. İşletmede bulunan yaklaşımlar, kurallar ve uygulamalar farklı olabileceği gibi bu durumun, çalışanlarda farklı algılar yaratmasına ve örgüt ikliminden etkilenerek farklı tutum ve davranışlar sergilemelerine neden olmaktadır (İşcan ve Karabey, 2007: 180).
Örgütsel iklim; çalışanları tatmin ettiğinde, çalışanların yaratıcılık yeteneklerinin ortaya konmasına ve iş tatmini elde edilebilmesine katkı sağlamaktadır. Çalışanların iş tatmini bulması ise; örgütsel bağlılıklarının artmasına, performans ve başarı güdülerinin yükselmesine ve işten ayrılma isteklerinin ortadan kalkmasına katkılar sağlamaktadır. Örgüt iklimi, işletmenin kendine özgü özelliklerini yansıtmasını sağlar ve çalışan performansını etkiler. Diğer özelliklerinden biri ise; işletmelerin biçimsel yapılarına benzememesi ve informal özellikler göstermesi olarak belirtilmektedir. Örgüt iklimini belirleyen ve bir örgüt iklimini diğerinden ayıran temel unsur, çalışanların örgüt ortamındaki algı benzerlikleri olarak ifade edilmektedir (Çekmecelioğlu, 2005: 23).
Dolayısıyla bu çalışmada; örgüt iklimi kavramı, örgüt ikliminin önemi, örgüt ikliminin amacı, performansının faydaları, örgüt ikliminin özellikleri, örgütsel amaçlar, örgütsel yapı, ödüllendirme, kuruluş yerinin önemi, örgütsel değerler ve normlar, örgütsel iletişim, çalışan performansının önemi, çalışan performansının amacı, çalışan performansının çeşitleri ve çalışan performansının özellikleri, örgüt ikliminin çalışan performansı üzerindeki etkisi ve performans yönetiminin, örgütün finansal ve fiziksel kaynaklarına etkileri incelenecektir.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2020 International JOURNAL OF SOCIAL HUMANITIES SCIENCES RESEARCH
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.