MARKA BAĞIMLILIĞI KAPSAMINDA APPLE-IPHONE ÜRÜNÜNÜN İNCELENMESİ


Abstract views: 114 / PDF downloads: 70

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.2219

Anahtar Kelimeler:

iPhone, Marka, Markalaşma, Bağımlılık, Marka Bağımlılığı

Özet

Eski çağlarda özellikle büyükbaş hayvanların diğer sürülerle karışmasını önlemek amacıyla yapılan ateşle damgalamak, ateşle işaret koyarak kendi hayvanını markalamak hepimizin bildiği, kovboy filmlerde izlediği bir gerçektir. O dönemlerde yapılan bu markalama şekli ile kaliteli hayvanlara sahip olan çobanlar ortak meralarda gezdirdiği hayvanları ile diğer kalitesiz ırk hayvanların karışmasını da önlemekteydi.
Günümüzde kullanılan marka ifadesi ve markalaşmak tabiri genelde; izleyicisi olan, sabit bir kesime hitap eden, belli bir kesim tarafından kabullenilmiş gibi anlamlarda kullanılmaktadır. Marka; iletildiği kitleye kaliteli olduğu bilincini yüklemeye çalışan bir işaret, sembol olarak da tanımlanabilir.
Bu çalışmada marka ve marka bağımlılığı üzerinde tanımlamalar yapılmıştır. Özellikle akıllı telefonlarla ilgili bağımlılık kavramına ve olgusuna dikkat çekilmiş daha sonra da Apple’ın oluşum süreci genel bir bilgi oluşturması amacıyla verilmiştir.
Türkiye’de iPhone kullanımı istatistiki bilgilerinden sonra yapmış olduğumuz anket üzerinde durularak, ulaşılan sonuçlar sunulmuştur.

İndir

Yayınlanmış

2020-12-28

Nasıl Atıf Yapılır

KILIÇASLAN, İsmail, & OF, M. (2020). MARKA BAĞIMLILIĞI KAPSAMINDA APPLE-IPHONE ÜRÜNÜNÜN İNCELENMESİ. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 7(62), 3406–3419. https://doi.org/10.26450/jshsr.2219

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri

1 2 > >>