YENİDEN YAZILAN BİR MİT: BABA YAGA’NIN YUMURTASI


Abstract views: 56 / PDF downloads: 29

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.2193

Anahtar Kelimeler:

Dubrovka Ugresic, Baba Yaga, Slav Mitolojisi, Metinlerarasılık, Yeniden Yazma

Özet

Dubravka Ugrešić tarafından 2007 yılında yazılan Baba Yaga’nın Yumurtası adlı roman İngiliz yayınevi Conangate tarafından düzenlenen projeye dâhil kitaplardan biridir. Bu proje kapsamında dünyaca ünlü birçok yazardan kendi seçtikleri bir miti modern dünyaya uyarlayarak yeniden yazmaları istenir. Postmodern edebiyatta yazarların sıklıkla başvurduğu yöntemlerden biri olan “yenidenyazma” bağlamında yazılacak bu kitap serisi için Dubravka Ugrešić, Slav mitolojisinin vazgeçilmez kahramanlarından biri olan Baba Yaga’yı ele alır.
Baba Yaga, Slav Mitolojisi’nin en çok tanınan kahramanlarından biridir. Ak saçlı, çirkin, zayıf bir yaşlı kadın olarak tasvir edilen Baba Yaga’nın iki dünya arasındaki sınırda var olduğuna inanılır. İnsan kemiklerinden yapılmış ve tavuk bacakları üzerinde durduğuna inanılan bir kulübede yaşayan Baba Yaga, birçok Slav halkının masallarına konu olur.
Baba Yaga’dan sembollere yer vererek yazar, modern dünyada “yaşlılık” temasını kadınlar üzerinden ele alır. Kitapta güzelliklerini ve çekiciliklerini kaybetmiş olan yaşlı kadınlara cadılık özellikleri, sembolik olarak verilir. Kitap üç bölümden oluşur bölüm adları Slav halkları tarafından çok bilinen Baba Yaga masallarındandır.
Çalışmamızda, metinlerarasılığın yenidenyazma yöntemi hakkında kısa bir bilgi verip Dubravka Ugrešić’in, kitabında kullanmak için seçtiği Baba Yaga masallarını, modern dünyaya nasıl uyarladığını inceleyerek yenidenyazma yöntemini bu roman üzerinden örneklendirmeye çalışacağız.

İndir

Yayınlanmış

2020-12-28

Nasıl Atıf Yapılır

KARABACAK KÜNDEM, E., & ALPAY, İmge. (2020). YENİDEN YAZILAN BİR MİT: BABA YAGA’NIN YUMURTASI. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 7(62), 3449–3455. https://doi.org/10.26450/jshsr.2193