KÜRESEL TEKNOLOJİ, YÖNETİCİLERİN İNOVASYON SÜRECİNİ YÖNETME TARZI VE İŞLETMELERİN PERFORMANSI İLİŞKİSİ


Abstract views: 39 / PDF downloads: 20

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.1305

Anahtar Kelimeler:

Teknoloji, İnovasyon, İşletme Performansı

Özet

Bu çalışma amacı, küresel teknoloji, yöneticilerin inovasyon sürecini yönetme tarzı ve işletmelerin performansı ilişkisinin incelenmesidir.
Günümüzde yaşanan köklü ve hızlı değişimler işletmeleri yenilikçi olmak mecburiyetinde bırakmaktadır. Yaşanan bu değişmeler işletmelerin Ar-Ge faaliyetlerine ağırlık vermelerine neden olmaktadır. Tüketicilerin tercihleri ve zevklerinde gözlenen ciddi farklılaşma ve değişmeler; fiyat, üretim ve rekabet süreçlerinde çok hızlı gelişmelere neden olmakta ve işletmelerin ayakta kalabilmek için çeşitli çabalar sarf etmelerine yol açmaktadır.
İşletmelerin yoğun rekabet ortamı içinde rekabetçi olarak kalabilmelerinin başlıca koşulu yenilik becerisini geliştirmektir. Bu bağlandı işletmeler, pazar içindeki paylarında devamlı olarak iyileşme yapabilecek şekilde çeşitli yenilikler geliştirmek mecburiyetindedir. Böylelikle işletmelerin yenilikçi nitelikleri, uzun müddet var oluşlarını sürdürebilme de kilit nokta olmaktadır.
İşletmeler teknolojiyi işlerine katmadıkları müddetçe başarıyı yakalayamamaktadır. Toplam kalite yönetiminin uygulamaya geçirilmesi ile beraber bütün işletmelerin hedefi olan; daha ucuz, daha kaliteli ve daha hızlı üretimin, yalnızca işletmenin tüm süreçlerinde teknolojinin hatasız olarak uygulanabilmesi ile mümkün olabilmektedir. İşletme süreçlerinde teknolojinin kusursuzca uygulanması ancak teknolojinin doğru yönetimi ile mümkün olmaktadır. Üretim teknolojilerinin sürekli yenilenmesi işletmeleri rakiplerine karşı zayıflatmaktadır. Bunun yanında hızla değişim gösteren ortama uyum sağlama ve müşterilerin isteklerine yeterli oranda yanıt verme zorunluluğu, olabilecek değişiklikleri ön görmeyi ve bu değişikliklere ayak uydurmayı zorunlu kılmaktadır.
İşletme performansı; belirli bir dönemin sonunda sağlanan sonuç ya da çıktıya göre, işletmenin görev ya da amacının yapılma oranı olarak ifade edilebilir. Genel olarak işletme performansı, ölçek görevi görmekte ve işletmenin amaçlarına ne oranda ulaşabildiğini belirlemek için kullanılmaktadır. Performans ölçümü, problemlerin kaynaklarının belirlenmesini, elde edilen başarılarının temel sebepleri ve alınabilecek tedbirlerin neler olacağını belirlemeyi kolaylaştırmaktadır.

İndir

Yayınlanmış

2019-08-25

Nasıl Atıf Yapılır

ŞAHİN, Z. (2019). KÜRESEL TEKNOLOJİ, YÖNETİCİLERİN İNOVASYON SÜRECİNİ YÖNETME TARZI VE İŞLETMELERİN PERFORMANSI İLİŞKİSİ. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 6(40), 2184–2196. https://doi.org/10.26450/jshsr.1305