İNFERTİLİTE TEDAVİSİNDE ORTAYA ÇIKAN KOMPLİKASYONLAR VE HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI


Abstract views: 378 / PDF downloads: 322

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.1421

Anahtar Kelimeler:

İnfertilite, yardımcı üreme teknikleri, komplikasyonlar

Özet

İnvitro Fertilizasyon, İntrauterin İnseminasyon gibi tedavileri içeren yardımcı üreme tekniklerini son 30 yıldır birçok çift için umut vadetmektedir. Doğal yolla çocuk sahibi olamayan çiftlerin tedavi arayışları yardımcı üreme tekniklerini önemli hale getirmiştir. Tedavi sürecinde umut dolu bir yolcuğa başlayan çiftler bu yolcuğu her zaman başarılı bir şekilde sonlandıramamaktadır. Bu yolculukta tedavinin başarısız olmasının yanı sıra tedaviye bağlı birtakım komplikasyonlarla da karşılaşılabilmektedir. Özellikle kadına yönelik birçok invaziv yöntemleri içeren yardımcı üreme teknikleri, hem kadın hem de fetus için yüksek morbidite ve mortalite riski taşımaktadır. Bunlar; Over Hiperstimülasyon Sendromu da dahil olmak üzere oositlerin elde edilmesini sağlayan tıbbi ve cerrahi prosedürlerin riskleri olarak ortaya çıkmaktadır. Fetus için ise çoğul gebeliklere bağlı; düşük doğum ağırlığı ve prematürite başta olmak üzere kromozomal defektler gibi komplikasyonlarda gözlenmektedir.
İnfertilite tedavi süreci çiftlerin yaşamını çok yönlü etkileyen önemli bir sorundur. Tedavide gebelik elde etmek öncelikli amaç olmasından dolayı oluşabilecek komplikasyonlar göz ardı edilebilmektedir. Bu noktada çiftlerle birebir iletişimde olan hemşirelere önemli görevler düşmektedir. Tedavi sürecinde ortaya çıkabilecek olan komplikasyonları iyi bilmeleri ve bu komplikasyonlara yönelik hemşirelik yaklaşımlarını uygun şekilde planlamaları ve çiftlere destek olması gerekmektedir.

İndir

Yayınlanmış

2019-10-31

Nasıl Atıf Yapılır

ÇOKAN DÖNMEZ, Çiler, & GÜNER EMÜL, T. (2019). İNFERTİLİTE TEDAVİSİNDE ORTAYA ÇIKAN KOMPLİKASYONLAR VE HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 6(43), 2958–2966. https://doi.org/10.26450/jshsr.1421