RUS TARİHÇİSİ V. F. PANOVA’NIN İSLAM PEYGAMBERİNİN HAYATINA YAKLAŞIMI (PEYGAMBERLİK DÖNEMİ)


Abstract views: 35 / PDF downloads: 12

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.1525

Anahtar Kelimeler:

Tarih, Hz. Muhammed, Kuran, Rus, Eser, Yaklaşım

Özet

Eski Sovyet döneminin siyasi şartları göz önünde bulundurulursa, dini eserlere karşı olumsuz baskı ve emperyalist yaklaşım tarzınının var olduğu bir dönemde, yazarın bunu eserine hiçbir şekilde yansıtmadığını, ayrıca dinsel kimliğini arka planda tuttuğunu vurgulamak gerekir. Panova, uzun süre yaptığı çalışmalar sonucu kaleme aldığı eserinde, genel anlamda tarihçi kimliği ile Hz. Muhammed’i değerlendirerek objektif bakış açısı sergilediğini ve bu bağlamda Siyer çalışmaları içerisinde kendine özgü yere sahip olduğunu söylenebilir.
Panova, bazı oryantalistlerin, Hz. Muhammed’in Kur’an hükümlerinde zaman zaman bazı değişiklikler yaptığı konusundaki eleştirilerine karşılık, yeni dinin yayılması ve Müslüman nüfusunun artması ile İslam devletinin kurulduğunu ve bu devletin sadece Kur’an’la yönetilmediğini, müçtehitlerin, bölgelerin adet ve geleneklerini dikkate alarak bazen örfi hükümlerden faydalandıklarını açıklar. Devamında yazar, Müslüman tarihçilerin, Kur’an’ı Kerim ayetlerinin bütünüyle ilahi kaynağa dayalı olduğunu söylemelerine rağmen, bazı konuların tartışmaya açık olmasının nedeninin, Kur’an’ın, Hz. Muhammed’in ölümünden sonra kitap haline getirilmesine ve buna bağlı olarak ilk dönem Mushaflarda sure sıralamasının orijinallik bakımından aynı olmadığına bağlar.
Bu çalışmada, Panova’nın Hz. Muhammed’in hayatı ile ilgili, O’nun Peygamberliğinin Mekke ve Medine dönemini, deskriptif yöntemle inceleyerek yazarın görüşleri değerlendirilerek aktarıldı.

İndir

Yayınlanmış

2019-10-31

Nasıl Atıf Yapılır

ŞEMŞEK, V. (2019). RUS TARİHÇİSİ V. F. PANOVA’NIN İSLAM PEYGAMBERİNİN HAYATINA YAKLAŞIMI (PEYGAMBERLİK DÖNEMİ). International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 6(43), 3178–3185. https://doi.org/10.26450/jshsr.1525