KAHRAMANMARAŞ HALKININ ŞEHİR PAZARLAMASI SÜRECİNDE ALGISININ ÖLÇÜLMESİ VE LOGO GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA
Abstract views: 65 / PDF downloads: 41
DOI:
https://doi.org/10.26450/jshsr.305Anahtar Kelimeler:
Şehir Pazarlaması, Tüketici Algısı, Şehir MarkalaşmasıÖzet
Bu çalışmada Kahramanmaraş halkının şehir pazarlaması sürecindeki algısı üzerine odaklanılmıştır. Bu amaçla öncelikle konuyla ilgili yerli ve yabancı literatür incelenmiş ve kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. Sonrasında Kahramanmaraş ili açısından Kahramanmaraş’ta ikamet eden şehir halkının algısı tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda Kahramanmaraş’ta yaşayan 275 kişiye anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 22 aracılığıyla analiz edilmiş; bu bağlamda frekans analizi, KMO ve Barlett testi, Faktör Analizi, Bağımsız-örneklemler T Testi, Tek-Yönlü Varyans Analizi yapılmıştır.
Kahramanmaraş ilinin avantaj ve dezavantajlarının belirlenmesine dönük yapılmış olan SWOT analizi sonuçlarına göre, Kahramanmaraş’ın güçlü yanları yerel mutfağı, çevre temizliği, iklimi; zayıf yanları ise kültürel etkinliklerin yetersiz olması, planlı kentleşmenin olmayışı, ilin tanıtımına gereken önemin verilmemesi olarak tespit edilmiştir.
Kahramanmaraş’a dönük muhtemel bir şehir logosunda olması en çok istenen simgelerin İstiklal Madalyası, dondurma, tarhana ve biber; renklerin ise kırmızı, beyaz ve sarı olduğu sonucuna varılmış ve bu bilgiler doğrultusunda 3 adet şehir logosu önerisinde bulunulmuştur.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2017 International JOURNAL OF SOCIAL HUMANITIES SCIENCES RESEARCH
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.