ÖĞRETMENLERİN PARANORMAL İNANIŞLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ


Abstract views: 60 / PDF downloads: 40

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.3288

Anahtar Kelimeler:

Öğretmenler, Paranormal İnanış, Dini Paranormal İnanış, Klasik Paranormal İnanış

Özet

Batıl inançlar, genellikle modern bilim tarafından reddedilen ancak uzun süredir devam eden popüler inançları veya uygulamaları temsil edebilen nedensellik kavramlarını varsayarak, neden ve sonuç hakkında hatalı bir anlayışı varsayan inançlar veya uygulamalardır. Batıl inanç, basitçe bilimsel bir nedeni olmayan bir inanç anlamına gelir, ancak bu tür inançların arkasında herhangi bir neden olabileceği düşüncesiyle birçok kör inanç tarafından takip edilir. Bu tür batıl inançların çoğu zararsız olabilir, ancak çok azı fiziksel, psikolojik ve ekonomik olarak zararlıdır.

Bu araştırmanın amacı; öğretmenlerin dini paranormal inanışları, klasik paranormal inanışları ve genel paranormal inanışlarının çeşitli (cinsiyet, yaş, medeni durum, branş, kurum türü, mesleki kıdem yılı) değişkenler açısından ilişkilerini incelemektir. Çukurova ilçesinde 2020-2021 eğitim öğretim yılında görev yapan 110 öğretmenden elde edilen bulgular ile araştırma sonuçlandırılmıştır.

Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlara göre öğretmenlerin paranormal inanışlarının; cinsiyet, medeni durum, branş, kurum türü ile anlamlı ilişkide olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Öğretmenlerin batıl ve paranormal inanışlarının nasıl bir değişiklik ya da gelişim gösterdiği saptanmalı ve bu değişkenlerin öğrenme ve öğretim süreçlerini nasıl etkilediklerine dair daha detaylı araştırmalar yapılmalıdır.

İndir

Yayınlanmış

2022-10-31

Nasıl Atıf Yapılır

ARSLAN, M. S., ÖZÇELİK, C., AKAR, A., KOLUKIRIK, B., & ÇATALKAYA, C. A. (2022). ÖĞRETMENLERİN PARANORMAL İNANIŞLARININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 9(88), 2130–2137. https://doi.org/10.26450/jshsr.3288