YÖNETİCİ ALGILARINA GÖRE PANDEMİ SÜRECİNDE UZAKTAN EĞİTİMİN OKUL YÖNETİMİNE ETKİSİ


Abstract views: 49 / PDF downloads: 37

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.26450/jshsr.3336

Anahtar Kelimeler:

Pandemi, Uzaktan Eğitim, Okul Yönetimi, Sorunlar

Özet

Bu araştırmada pandemi sürecinde uzaktan eğitimin, okul yönetiminin durumu, bundan nasıl etkilediği, okul yönetimin ne gibi zorluklar ve sorunlar ile karşılaştığı analiz edilmiştir. Bu araştırmanın amacı, Millî Eğitim Bakanlığı Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı il merkezindeki resmi ilkokul, ortaokul ve liselerdeki okul yöneticilerinden okul müdürü ve okul müdür yardımcılarının, teknik ve çevresel (insani) ne tür sorunlarla karşılaştığını ve Eğitim Bilişim Ağı platformuyla sağlanan uzaktan eğitiminin okul yönetime nasıl bir etki oluşturduğunu ortaya çıkarmaktır. Araştırma nitel araştırma deseninde ve durum çalışması modelinde desenlenmiştir. Bu araştırmada, çalışma grubu maksimum çeşitlilik örnekleme tekniği ile belirlenmiştir. Araştırma kapsamında veri toplamak amacıyla 11 (on bir) okul müdürü ve 16 müdür yardımcısıyla görüşmeler yapılmıştır.

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olan ilkokul, ortaokul ve liselerde, Türk Milli Eğitim tarihinde çevrimiçi uzaktan eğitime ilk kez geçilmiştir. Uzaktan eğitim ile ilgili hiçbir tecrübesi olmayan okullarda, ilk kez 23 Mart 2020 tarihinde tüm Türkiye genelinde uzaktan eğitime geçilmiş ve okulların tatil olduğu 18 Haziran 2021 tarihine kadar devam etmiştir (Millî Eğitim Bakanlığı [MEB], 2021a). Araştırma kapsamında yapılan görüşmelere göre yöneticilerin bu süreçte karşılaştıkları sorunlara ilişkin bulguları şu şekilde özetlemek mümkündür. Pandemi sürecinde okul yönetiminin uzaktan eğitim deneyimi olmaması nedeniyle teknik açıdan zorlandığı, öğrenci ve velilerin uzaktan eğitime hazırlıksız yakalandığı tespit edilmiştir. Birçok öğrenci, veli ve öğretmen açısından uzaktan eğitimin verimli geçmediği, çevrimiçi uzaktan eğitim öğrenci katılım oranının düşük olduğu, okul yönetiminin bundan olumsuz etkilendiği ve eğitim sürecinin zorluklarla tamamlandığı anlaşılmıştır.

İndir

Yayınlanmış

2022-11-30

Nasıl Atıf Yapılır

YAŞA, F., YENTÜRK, F., GERGİN, K., TANRIKULU, M., & YAVAŞ, H. (2022). YÖNETİCİ ALGILARINA GÖRE PANDEMİ SÜRECİNDE UZAKTAN EĞİTİMİN OKUL YÖNETİMİNE ETKİSİ. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 9(89), 2407–2429. https://doi.org/10.26450/jshsr.3336