Ateist Bir Filozof Mitolojik Bir Felsefe: Camus’da Bir Yaratma Eylemi Olarak Sanat


Abstract views: 504 / PDF downloads: 139

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8396556

Anahtar Kelimeler:

Absürt, Tanrı, Yaratıcılık, Sanat, Sisyphos, Ateizm

Özet

Albert Camus, çağdaş edebiyat ve felsefenin dünya çapında kabul görmüş en önemli karakterlerindendir. Edebiyat ödüllü yazar, dünya savaşlarının yön verdiği bir çağa şahitlik etmiş ve bu çağın karmaşık ruh halini edebi ve felsefi eserlerinde çözümlemeye çalışmıştır. Camus’a göre insan varoluşu etik, politik, estetik anlamda kendisini düzenleyecek aşkın referans sistemlerine bağlanamaz. Bu çerçevede örneğin Tanrı gibi aşkın bir referans kaynağından, dünyada yaşanmakta olan sürece katkı sunması beklenmemelidir. Söz konusu bu durumun en açık gerekçesi, kendisinden katkı beklenen kaynağın dünyaya dışsal olmasıdır.

Camus’un, aşkınlık karşıtı düşüncesi, insan varoluşuyla ilgili tüm açıklama biçimlerini dünyayla sınırlar. Ancak bu durum ilginç bir soruna gebedir: İnsan ve dünya arasındaki uyumsuzluk problemi. Filozofa göre insan, sahip olduğu bilinçli yapısı gereği dünyayla uyumsuzdur. İnsan dünyaya içkin bir varlıktır ama tümüyle de ona benzemez. Camus için varoluşun tanımlanmasında anlam problemi yaratan bu saçmalık, felsefi planda mutlaka çözümlenmelidir. Aksi takdirde insan için intihara kaçınılmazdır. Camus’a göre insan-dünya ilişkisindeki uyumsuzluk, sanatsal yaratıcılığın insan deneyiminin çoğaltılmasına yönelik sunduğu alternatif yaşam olanaklarıyla düzenlenebilir. Sanat eserleri insan yaşamını çeşitlendirecek, ona mevcut alışkanlıkların dışında yeni imkânlar sunabilecek en önemli kaynaklardır. Sanatsal yaratıcılık hayatı değiştirici bu gücüyle klişeleşmiş, donuklaşmış oluş biçimlerine başkaldırır.

Bu çalışma, ateist bir filozofun Tanrı karşıtı fikirlerinin kökenlerine odaklanmaktan ziyade, ateist bir zihnin insan-dünya ilişkisini nasıl tanımladığını görmeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede yaşadığı çağın politik ateizminden kaçınarak, varoluşsal sorunlarına felsefi bir zeminde çözüm arayan Albert Camus’un düşünceleri inceleme konusu yapılmıştır.

Referanslar

Akbulut, B. (2014). Etik bağlamda Albert Camus’nün başkaldırı felsefesi. [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Adnan Menderes Üniversitesi.

Aydın, S. M. (1999). Din felsefesi. İzmir İlahiyat Fakültesi Yayınları.

Camus, A. (1957, December 10). Albert Camus’ speech at the Nobel Banquet at the City Hall in Stockholm, Sweden, https://www.nobelprize.org/prizes/literature/1957/camus/speech/

Camus, A. (1983). Düğün ve yaz. Ramiz Dara (Çev.). Bayraktar Yayınları.

Camus, A. (1997). Sisifos söyleni. Tahsin Yücel (Çev.). Can Yayınları.

Camus, A. (1998). Denemeler ve bir Alman dosta mektuplar. Selahattin Eyuboğlu & Vedat Günyol (Çev.). Say Yayınları.

Camus, A. (2013a). Başkaldıran insan. Tahsin Yücel (Çev.). Can Yayınları.

Camus, A. (2013b). Özgürlük ve devrim. Gülser Erçel (Haz.). Kafekültür Yayıncılık.

Camus, A. (2015). Düğün-Bir Alman dosta mektuplar. Tahsin Yücel (Çev.). Can Sanat Yayınları.

Cebir, B. Ö. (2022). Nietzsche ve Camus’de başkaldırı. [Yayımlanmamış Doktora Tezi]. Maltepe Üniversitesi.

Erdem, H. (1999). Bazı felsefe meseleleri. Hü-Er Yayınları.

Eren, G. (2011). Albert Camus: Yabancı ve Sisifos söyleni ‘Duygusal bir deney olarak saçmanın düşünsel bir kavrama yükselişi.’ Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(46), 61-74.

Erhat, A. (1996). Mitoloji sözlüğü. Remzi Kitabevi.

Foley, J. (2008). Albert Camus from the absurd to revolt. United Kingdom: Taylor & Francis Group. https://ebookcentral.proquest.com/lib/suleyman-ebooks/reader.action?docID=1886845

Gülsün, F. (2019). Albert Camus felsefesinde uyumsuzluk ve intihar. [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Kırıkkale Üniversitesi.

Gündoğan, O. A. (2009, Mart 15). Albert Camus (1913-1960). http://www.aliosmangundogan.com/PDF/ Makale/Ali-Osman-Gundogan-Albert-Camus.pdf?i=1

Homeros. (2019). Odysseia. Azra Erhat & A. Kadir (Çev.). Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

İmamoğlu, T. & Yazoğlu, R. & Başcı, V. (2020). Din Felsefesi. Eser Yayınları.

Koç, E. (2016). Albert Camus'nün saçma felsefesi: Caligula, Yabancı ve Sisifos söyleni. Sobider Sosyal Bilimler Dergisi, (6), 1-19.

Şerifoğulları, G. (2021). Albert Camus perspektifinden saçma, yabancı, başkaldırı, özgürlük kavramlarının türk sinemasıyla serimlenişi. [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Bursa Uludağ Üniversitesi.

Şişman, B. (2006). Küreselleş(tir)me karşısında bir olanak olarak başkaldırı ve Albert Camus. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, (6), 48-58.

Taylan, N. (2000). Düşünce tarihinde Tanrı sorunu. Şehir Yayınları.

Tiberghien, E. (2017). Albert Camus: Existentialism, the absurd and rebellion. Rebecca Neal (Translated). French: Lemaitre Publishing. https://ebookcentral.proquest.com/lib/suleyman-ebooks/reader.Action? docID=5165012

Yıldıztaş, B. (2010). Jean-Paul Sartre’da ve Albert Camus’da özgürlük kavramı. [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Maltepe Üniversitesi.

Yücefer, H. (2005). Deleuze’ün Bergsonculuğuna giriş. Bergsonculuk içinde (s. 7-50). Otonom Yayıncılık.

İndir

Yayınlanmış

2023-10-01

Nasıl Atıf Yapılır

Tezcan , V. (2023). Ateist Bir Filozof Mitolojik Bir Felsefe: Camus’da Bir Yaratma Eylemi Olarak Sanat. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 10(99), 2176–2184. https://doi.org/10.5281/zenodo.8396556