Okul Öncesi Eğitim Almış Öğrencilerle Okul Öncesi Eğitim Almamış Öğrencilerin İlkokul Birinci Sınıfta Bilişsel Gelişim Kazanımlarının Kazanılma Düzeylerinin Belirlenmesi (Denizli İli Merkez İlçeleri Örneği)


Abstract views: 202 / PDF downloads: 56

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10253549

Anahtar Kelimeler:

Okul Öncesi Eğitim, Bilişsel Gelişim, Denizli İli, İlkokul Düzeyi

Özet

Eğitim, toplumların gelişimi ve bireylerin yaşamlarının temel bir taşıyıcısıdır. Bu nedenle, okul öncesi eğitim ve ilkokul eğitimi gibi eğitim aşamaları, öğrencilerin bilişsel gelişimlerinin temel taşlarıdır. Bu çalışma, Denizli ili merkez ilçelerinde yer alan okullardaki öğrenciler arasındaki okul öncesi eğitim alımı ve ilkokul birinci sınıfta bilişsel gelişim kazanımlarının kazanılma düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Okul öncesi eğitim, çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimlerini destekleyen bir ön eğitim aşaması olarak kabul edilmektedir. Özellikle, bu dönemde kazanılan beceriler, ilkokul öğrenme sürecinde temel bir rol oynar. Bu çalışma, okul öncesi eğitim alıp almayan öğrenciler arasındaki bilişsel gelişim farklılıklarını araştırarak, okul öncesi eğitimin bu kazanımlar üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Denizli ili merkez ilçelerinde bulunan ilkokullarda birinci sınıf öğrencileri üzerinde yürütülmüştür. Veri toplama süreci, öğrencilerin bilişsel gelişimlerini değerlendirmek için standart ölçüm araçlarının kullanılması ve eğitim geçmişlerinin kaydedilmesiyle gerçekleşmiştir. Sonuçlar, okul öncesi eğitim almış öğrencilerin, almamış öğrencilere göre ilkokul birinci sınıfta bilişsel gelişim kazanımlarını daha yüksek bir düzeyde elde etme eğiliminde olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar, okul öncesi eğitimin çocukların okul başarısı ve bilişsel gelişimine olan olumlu etkisini vurgulamaktadır. Bu çalışmanın sonuçları, okul öncesi eğitim politikalarının ve uygulamalarının önemini vurgulayarak, eğitim sistemi üzerindeki potansiyel etkilerini tartışmaya açmaktadır. Ayrıca, gelecekteki araştırmalara ve eğitim politikalarının geliştirilmesine yönelik ipuçları sunmaktadır.

Referanslar

Aksu Koç, A., Bekman, S., & Taylan, E. E. (2004). Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Bir Erken Müdahale Modeli: Yaz Anaokulu Pilot Uygulaması. Boğaziçi Üniversitesi Ve Anne-Çocuk Eğitim Vakfı.

Aktaş, Arnas, Y. (2002), Okulöncesi Dönemde Fen Eğitiminin Amaçları, Kök Yayıncılık

Ayhan, A. Ergişi, A. & Aral, N. (2013). A study on the effects of socioeconomic status on the concept development of kindergarten children. The International Journal of Early Childhood Learning, 19(2), 1.

Başal, H. A. (2003). Okulöncesi Eğitiminde Uygulamalı Çevre Eğitimi. Erken Çocuklukta Gelişim ve Eğitimde Yeni Yaklaşımlar. (Yayıma Hazırlayan; Müzeyyen Sevinç) 366-375. Morpa Kültür Yayınları.

Bayat, B. (2014). Uygulamalı Sosyal Bilim Araştırmalarında Ölçme, Ölçekler Ve “Likert” Ölçek Kurma Tekniği. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16(3), 1-24.

Çağlar, A. (1991). Okulöncesi Dönemde Fen Eğitimi Kaynağı Olarak Evler ve Okulöncesi Eğitim Kurumları. 7. Ya-Pa Okulöncesi Eğitimi ve Yaygınlaştırılması Semineri, Eskişehir, Seminer Kitabı, Ya-Pa Yayınları, İstanbul.

Çağlak, S. (1999). Okulöncesi Eğitim Kurumlarına Devam Eden 5-6 Yaş Çocukların Beden Eğitimi Etkinlikleri Yoluyla Kavram (Enerji) Öğretimi. [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi], Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Daşcı, A. D., & Yaman, S. (2014). Investigation of Intellectual Risk-Taking Abilities of Students According to Piaget's Stages of Cognitive Development and Education Grade. Kuramsal Eğitimbilim Dergisi, 7(3), 271-285. http://dx.doi.org/10.5578/keg.7105

Ferah, A. (2001). Her Yönüyle Türkçe İlk Okuma-Yazma. Meb Yayınevi.

Karasar, N. (2006). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Nobel Yayınları.

Macaroğlu Akgül, E. (2004),Fen ve Doğa Etkinlikleri, İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.

Meier, D. R. (2000). ScribbleScrabble Learning To Read And Write: SuccessWithDiverseTeachers, ChildrenAndFamilies. Williston: TeachersCollegePress.

Oktay, A. (1983) Okul Olgunluğu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları No: 3089.

Oktay, A. (2002). Yaşamın Sihirli Yılları: Okul Öncesi Dönem (3. Basım). Istanbul: Epsilon Yayıncılık.

Öztürk, F. (1996) Okulöncesi Dönem (5-6 Yaş Grubu) Müzik Eğitiminde Dramanın Kullanımının Etkililiği, [Yüksek Lisans Tezi], Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Strickland, D. S., & Morrow, L. M. (2000). Beginning Reading And Writing. Copublished With Teachers College Press.

Vadasy, P. F., Notari, Syverson, A., Rolanda, E., O’connor, W. et al. (1998). Ladders To Literacy: A Preschool Activity Book. Paul H BrookesPubCo.

Yangın, B. (2007). Okul Öncesi Eğitim Kurumlarındaki Altı Yaş Çocuklarının Yazmayı Öğrenmeye Hazır Bulunuşluk Durumları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 32(32), 294-305.

İndir

Yayınlanmış

2023-11-30

Nasıl Atıf Yapılır

Ersöz, C. (2023). Okul Öncesi Eğitim Almış Öğrencilerle Okul Öncesi Eğitim Almamış Öğrencilerin İlkokul Birinci Sınıfta Bilişsel Gelişim Kazanımlarının Kazanılma Düzeylerinin Belirlenmesi (Denizli İli Merkez İlçeleri Örneği). International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 10(101), 3103–3111. https://doi.org/10.5281/zenodo.10253549