Eğitim Öğretim ve Sağlık Alanındaki Uygulamaları: BYÜEE Eğitimi


Abstract views: 120 / PDF downloads: 61

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10042377

Anahtar Kelimeler:

Bimanüel Yoğunlaştırılmış Üst Ekstremite Eğitimi, Serebral Palsi, alternatif eğitim, Çocuk, Tedavi

Özet

Toplumda bireyler yaşamsal faaliyetlerini sürdürme ve günlük yaşamlarını devam ettirme adına çeşitli gereksinim ve haklara gerek duymaktadır. Bu haklar arasında eğitim, bireylerin küçük yaşlardan ilerleyen dönemlere kadar olan sürecine eşlik etmektedir. Eğitim, bireylerin yaşamlarını sürdürebilmeleri ve toplumda yer edinebilmesi için edinilen bilgi, beceri, anlayış değişikliklerine verilen genel isimdir. Eğitim geniş anlamda, insanların toplum standartlarını, inançlarını ve yaşamayı kolaylaştıracak yolların kazanılmasında etkili olan tüm sosyal süreçlerdir. Yeme-içme, eğitim, istihdam ve güvenlik bu hak ve gereksinimler arasında yer almaktadır. Bu gereksinimler arasında yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesine ise sağlığın gerekliliği tartışılmaz bir gerçektir. Bireyler doğumdan ilerleyen yaşlara kadar çeşitli sağlık sorunları yaşayabilmektedir. Bireylerde görülebilen sağlık sorunlarından birisi de serebral palsi (SP) dir. SP, doğum esnasında anne karnından bebeğin ayrıldığı süreçte ortaya çıkabilen, bir takım problemler nedeniyle yenidoğanın beynine ulaşan oksijenin miktar bakımından azalması durumunda görülen bir olaydır. SP’li çocuklarda tedavi, multidisipliner anlayış gerektiren bir yaklaşım içerisindedir. Bu açıdan tedavi sürecinde çocuk doktorundan nöroloğa, fizyoterapistten ortopediste birçok branş devreye girmektedir. Sağlık sorunları farklı olduğu gibi tedavi seçenekleri de farklılık göstermektedir. Sağlık sorunlarının tanı ve tedavi süreçleri öncesinde sağlık alanındaki öğrencilerin eğitimi oldukça önemlidir. Öyle ki sağlık sorunlarında tedavi ile ilgili hastalara yönelik olarak uygulanan yöntemlerden birisi de Bimanuel Yoğunlaştırılmış Üst Ekstremite Eğitimidir (BYÜEE- Hand Arm Bimanuel Intensive Therapy). Aktivite temelli yaklaşımlar arasında yer almakla birlikte SP tanısı almış bireylerde tercih edilmektedir. BYÜEE, SP’li çocuklarda unilteral etkilenmesi bulunması durumunda iki elin de dahil olduğu yoğun aktivite programları aracılığı ile geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Bu çalışmada BYÜEE’nin tercih edildiği ve ulusal-uluslararası platformlarda yayınlanan çalışmalar incelenmesi ve sonuca yönelik bulguların belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada literatür tarama yöntemi ve içerik analizi tercih edilmiş, BYÜEE’nin tercih edildiği ve ulusal-uluslararası platformlarda yayınlanan çalışmalar incelenmiştir. Araştırmada incelenen çalışmalar dikkate alındığında BYÜEE’nin SP’li çocuklarda tedaviye olumlu sonuç verdiği sonucuna ulaşılmıştır.

Referanslar

Copnell, G. (2018). Informed consent in physiotherapy practice: it is not what is said but how it is said. Physiotherapy, 104 (1), 67-71.

Dündar, B. (2018). Hemiplejik serebral palsili çocuklarda omuz stabilizasyon egzersizlerinin el fonksiyonları üzerine etkisi [Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi]. Hasan Kalyoncu Üniversitesi.

Durmaz, R.G., Akyürek, G. ve Bumin, G. (2018). Hemiparetik Serebral Palsili bir çocukta bimanuel eğitimin aktivite performansı üzerine etkisi- olgu raporu. Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, 6 (1), 83-88.

Ercivelek, H. S. (2020). Dinî eğitim ve öğrenim hakki. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 5 (2020), 25-41.

Facchin P, Rosa-Rizzotto M, Visona Dalla Pozza L,Turconi AC, Pagliano E, Signorini S, Tornetta, L, Trabacca, A., Fedrizzi, E and Gipci (2011). Multisite trial comparing the efficacy of constraint-induced movement therapy with that of bimanual intensive training in children with hemiplegic cerebral palsy: postintervention results. Am J Phys Med Rehabil, 90 (7), 539–553.

Fulya, A.C. (2019). Serebral Palsi. https://www.fulyaayakcerrahisi.com/serebral-palsi/ (Erişim Tarihi: 22.09.2023).

Gordon AM, Schneider JA, Chinnan A, and Charles JR. (2007). Efficacy of a hand-arm bimanual intensive therapy (habit) in children with hemiplegic cerebral palsy: a randomized control trial. Dev Med Child Neurol, 49 (11), 830–838.

Gün, F. (2019). Hemiplejik serebral palsili çocuklarda “çocukların el becerileri değerlendirmesi (çebd)” ve “çocuk el beceri anketi’nin (ÇEBA)” türkçe'ye uyarlanması, geçerliliği ve güvenilirliği [Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi]. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Kaya, S. (2017). Prenatal, natal ve postnatal dönemde fizyoterapi ve rehabilitasyon. Turkiye Klinikleri Physiotherapy and Rehabilitation - Special Topics, 3 (3), 154-164.

Keklikoğlu, H.D. (2020). Serebral Palsi (Beyin Felci) nedir? Serebral Palsi belirtileri ve tedavileri nelerdir?. Medical Park Sağlık Rehberi, https://www.medicalpark.com.tr/serebral-palsi-beyin-felci-nedir-belirtileri-ve-tedavileri-nelerdir/hg-1959

NLPH (2020). Serebral Palsi. NP İstanbul Beyin Hastanesi, https://npistanbul.com/serebral-palsi

Numanoğlu, A. A. (2016). Spastik Serebral Palsi’li Çocuklarda Fonksiyonel Gövde Eğitiminin Üst ve Alt Ekstremite Motor Fonksiyonları Üzerine Etkisinin Araştırılması [Yayınlanmamış Doktora Tezi], Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Öztürk, M., Şen, F.M., Mengeş, S., Bal, D., ve Arslan, R. (2023). Ortaokul 7. sınıf öğrencilerinde matematik kavramlarına yönelik metaforik algıların incelenmesi: asal sayı, rasyonel sayı ve tam sayı örneği. International Journal Of Socıal And Humanıtıes Scıences Research (Jshsr), 10 (93), 645-653, ttp://dx.doi.org/10.26450/jshsr.3589

Öztürk, M., Türker, Y., Bilici, F., Erol, M., ve Oğuz, T. (2023). Covid 19 önlemlerinde eğitimin konumu ve bir firma incelemesi. The Journal of Social Sciences, 62, 534-549, http://dx.doi.org/10.29228/ SOBIDER.68047.

Rankin, G., Rachael, S., Katherine, C., Karen, B., Kate, B., Sean, P. C., Billy, F., Fidelma, M., O’Neill, B., Ruth, ten Hove, Waterfield, J., Westwater-Woon, S. and Wellwood, I. (2020). Identifying priorities for physiotherapy research in the uk: the james lind alliance physiotherapy priority setting partnership, Physiotherapy, 107, pp. 161-168.

Romatem (2020). Serebral Palsi (CP). https://www.romatem.com/serebral-palsi-cp/

Tunç, B., Örmeci, A.R. ve Yorgancıgil, H. (1994). Serebral Palsi (İnfantil Serebral Parezi). SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 1 (1), 37-42.

Uygur, R., Özen O.A., Baş, O., Çağlar, V. ve Songur, A. (2014). Hemiplejik serebral palsili çocukların baş ve boyun gelişiminin antropometrik ölçümler kullanılarak değerlendirilmesi, Kocatepe Tıp Dergisi, 15 (1), 27-31.

Yazıcı, M. (2017). Hemiparetik serebral palsili çocuklarda robotik yürüme eğiti minin etkilerinin incelenmesi [Yayınlanmamış Doktora Tezi]. Hacettepe Üniversitesi.

İndir

Yayınlanmış

2023-10-26

Nasıl Atıf Yapılır

Sarıtoprak, D., Atar, G., & Daldal, T. (2023). Eğitim Öğretim ve Sağlık Alanındaki Uygulamaları: BYÜEE Eğitimi. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 10(100), 2825–2832. https://doi.org/10.5281/zenodo.10042377