Alexander Ve Nikolay Stoletov Vladimir Devlet Üniversitesinde Müzik Pedagojisi Eğitimi Alan Öğrencilerin Meslek Seçimini Etkileyen Faktörler


Abstract views: 41 / PDF downloads: 53

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10253502

Anahtar Kelimeler:

Meslek seçimi, müzik eğitimi, müzik öğretmenliği

Özet

Toplumda bir bireyin meslek seçimi önemli bir aşamadır. Araştırmalara göre, kendine uygun mesleği yapan bireyler işlerini isteyerek yapar, verimli çalışır ve mesleğinde başarılı olurlar. Bu çalışmanın amacı, Alexander ve Nikolay Stoletov Vladimir Devlet Üniversitesinde müzik pedagojisi eğitimi alan öğrencilerin meslek olarak müzik öğretmenliğini seçmelerinde rol oynayan faktörleri incelemektir. Çalışma kesitsel (Crosssectional) nitelikte bir durum saptama modelindedir. Bu model, bir durumu var olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan araştırma yaklaşımıdır. Araştırmanın çalışma grubunu; olasılığa dayalı örnekleme yöntemlerinden biri olan basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak Alexander ve Nikolay Stoletov Vladimir Devlet Üniversitesinde müzik pedagojisi eğitimi alan altı katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama yöntemi olarak yarı-yapılandırılmış görüşme kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise kodlama veri analizi kullanılmıştır. Elde edilen verilerden ortaya çıkan bulgulara göre, öğrencilerin meslek seçimlerinin uzun vadeli ve birçok değişik faktörlerden etkilenen bir süreç olduğu görülmüştür. . Bu faktörler arasında erken yaşta müzik eğitimi alma fırsatlarına dayalı olarak müzik öğrenme deneyimleri gelmektedir. Katılımcıların meslek seçimini etkileyen faktörler arasında içsel ve dışsal faktörlerin yaygınlığı ortaya çıkmıştır. İçsel ve pozitif dışsal faktörlerin baskın olmasının iş tatmini ve verimlilik açısından da etkili olduğu görülmüştür. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, araştırmada yer alan müzik pedagojisi eğitimi alan katılımcıların kendilerini sadece müzik öğretmeni olarak algılamamakta olup müzisyen ve öğretmen mesleklerini ayrılmaz bir bütün olarak gördükleri tespit edilmiştir.

Referanslar

Aytaçlı, B. (2015). Rusya eğitim sistemi. Adil Türkoğlu, (Ed.), Karşılaştırmalı eğitim dünya ülkelerinden örneklerle, (s. 427-446). Ankara: Anı Yayıncılık,

Altunışık, R., Coşkun, R., Yıldırım, E. & Bayraktaroğlu, S. (2010). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri: SPSS uygulamalı. (6.Baskı). Sakarya: Sakarya.

Balcı, B. (2016). Sosyal bilimlerde araştırma: Yöntem, teknik ve ilkeler. Ankara: Pegem Akademi.

Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem.

Dvornikova, T. (2017). Inclusive education exists in russia, but only in theory. https://www.opendemocracy.net/en/odr/inclusive-education-exists-in-russia-but-only-in-theory/

Ercantürk, O.K. (2010). Rus eğitim sisteminin incelenmesi. [Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi]. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yeditepe Üniversitesi.

Farmer, H., S., (1987). A multivariate model for explaining gender differences in career and achievement motivation. Educational Researcher, 16(2), 5-9.

Federal Devlet Eğitim Standartları (2023). Federal education standarts. https://fgos.ru/

Kerlinger, F. N. & Lee, H. B. (1999). Foundations of behavioral research. New York: Harcourt College Publishers.

Koçak, A.,& Arun, Ö. (2006). İçerik analizi çalışmalarında örneklem sorunu. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi, 4(3), 21-28.

Krumboltz, J. D. (1994) Improving career development from a social learning perspective. In M. L. Savickas & R. W. Lent (Eds.), Convergence in career development theories (pp. 9-31). Palo Alto: CPP Books.

Ovçarova, R. V. (2001). Tehnologii praktiçeskogo psihologa obrazovaniya. Moskova: Sfera.

Shumba, A. ve Naong, M. (2012). Factors influencing students’ career choice and aspirations in South Africa. Journal Social Sciences, 33(2),169-178.

Yanıkkerem, E., Altınparmak, S. ve Karadeniz, G. (2004). Gençlerin meslek seçimini etkileyen faktörler ve benlik saygıları. Nursing Forum Dergisi. 7(2), 61- 62.

İndir

Yayınlanmış

2023-11-30

Nasıl Atıf Yapılır

Aktürk, Z., & Karakelle, S. (2023). Alexander Ve Nikolay Stoletov Vladimir Devlet Üniversitesinde Müzik Pedagojisi Eğitimi Alan Öğrencilerin Meslek Seçimini Etkileyen Faktörler. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 10(101), 3020–3032. https://doi.org/10.5281/zenodo.10253502