Okul Öncesi Öğretmen ve Yöneticilerinin Olumlu Örgüt İklimine İlişkin Görüşleri
Abstract views: 35 / PDF downloads: 16
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.13625600Anahtar Kelimeler:
Örgüt iklimi, okullarda örgüt iklimiÖzet
Araştırmada okul öncesi öğretmen ve yöneticilerinin örgüt iklimi hakkında görüşlerini belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 2023 -2024 eğitim öğretim yılında “Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesindeki okul öncesi eğitiminde görev yapan gönüllü okul yöneticileri ve öğretmenlerden” oluşmaktadır. Elbistan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı anaokulu ve ilkokullardan 10 yönetici ve 30 gönüllü öğretmen ile mülakat yapılmıştır. Araştırma kapsamında çalışma grubunda yer alan yönetici ve öğretmenlerin örgüt ikliminin olumlu katkıları ve olumsuz etkileri belirlenmiştir. Bu çalışmanın veri toplama, analizi ve yorumlama aşamasında nitel araştırma yöntemlerinden Durum Çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmada verilerin toplanması yarı yapılandırılmış görüşme formu ile sağlanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre olumlu örgüt ikliminin okul çalışanlarına mutlu bir okul ortamı oluşmasını sağladığı, öğrencilerin akademik başarısına olumlu etki ettiği, okul yönetici ve öğretmenlerinin okula severek, isteyerek gelindiği yönünde yararlar sağlayacağı söylenebilir.
Anahtar Sözcükler: Örgüt iklimi, okul öncesi, okullarda örgüt iklimi.
Referanslar
Acar, A. C. (2008). “Ücret Yönetimi”, İnsan Kaynakları Yönetimi, Alfa Yayınları.
Akar, A. (2006). İlköğretim okullarında öğretmen algılarına göre yöneticilerin, yöneticilik becerilerinin okul iklimine katkısı. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Gazi Üniversitesi/Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Alganer, Ç.Ü. (2000). Örgütlerin Kuruluş Dönemlerinde Örgüt Kültürü Oluşturmaları Sırasında Karşılaştıkları Sorunlar, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara Üniversitesi.
Arslan, N. T. (2004). “Örgütsel Performansı Belirleyici Bir Etmen Olarak Örgüt Kültürü ve İklimi Hakkında Bir Değerlendirme”, Süleyman Demirel Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 9(1), 203-228.
Arı, S. (2011). Örgüt İkliminin İşle Bütünleşme Üzerine Etkisi ve Bir Uygulama, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul Üniversitesi
Atay, K. (2001). “Okul kültürü”, Kuramdan Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 26(26), 179-194.
Aydın, M. (2000). Eğitim Yönetimi (6. baskı). Hatiboğlu Yayınevi.
Aydın, M. (2007). Çağdaş Eğitim Denetimi. Hatiboğlu Yayınları.
Aytaç, S. (2003). Çalışma Psikolojisi Alanında Yeni Bir Yaklaşım: Örgütsel Sağlık, ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources, 5(2), 24-32.
Bakan, B. ve Büyükbese, T. (2004). Örgüt Sırlarının Çözümünde Örgüt Kültürü Teorik ve Ampirik Yaklaşım, Aktuel Yayınevi.
Balcı, A. (2002). Etkili okul ve okul geliştirme kuram uygulama ve araştırma. Cevizkabuğu Yayınları.
Baykal, İ. (2007). İlköğretim okullarının okul ikliminin bazı değişkenler açısından incelenmesi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ege Üniversitesi.
Çekmecelioğlu, H.G. (2007). Örgüt İkliminin İş Tatmini ve İşten Ayrılma Niyeti Üzerindeki Etkisi: Bir Araştırma. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.
Çepni, S. (2007). Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş. Celepler Matbaacılık.
Çelik, V. (2000). Okul kültürü ve yönetimi, Pegem Yayıncılık.
Çetin, M. Ö. (2004). Örgüt Kültürü ve Örgütsel Bağlılık, Nobel Yayın Dağıtım.
Demirtaş H. ve Güneş H. (2002). Eğitim Yönetimi ve Denetimi Sözlüğü, Anı Yayıncılık.
Doğan, S. (1997). İnsan kaynakları potansiyelini arttırmada işletmeleri Etkinliğe Götüren Yol: Örgüt Kültürü, Amme İdaresi Dergisi, 30 (3), 50-74.
Efil, İ. (2002). İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon, Alfa Basım Yayım.
Erdem, F. ve İşbaşı, Ö.J. (2001). Eğitim kurumlarında örgüt kültürü ve öğrenci alt kültürünün algılamaları, Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 1(1), 33-57.
Eren, D. ve Kuşluvan, S. (2008). Örgütsel Hizmet Odaklılığın İşletme Performansı Üzerindeki Etkisi: Konaklama İşletmelerinde Bir Uygulama, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 19(2), 177-199.
Ergeneli, A.(2010). Örgütsel etkililik kriteri olarak lider davranışının örgütsel iklim ile ilişkisi, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (H. U. Journal Of Education).
Erkuş, A. (2005). Bilimsel Araştırma Sarmalı, Seçkin Yayıncılık.
Gürbüz, H. ve Bayramlı, Ü. Ü. (2005); Eskişehir İli Yönetici Sekreterlerinin Tükenmişlik Düzeylerini Belirleme Ölçeği, Günümüz İş Ortamında Büro Yönetimi ve Sekreterlik IV. Ulusal Büro Yönetimi Ve Sekreterlik Kongresi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
İşcan, Ö.F. ve Karabey, C.N. (2007). Örgüt İklimi ile Yeniliğe Destek Algısı Arasındaki İlişki. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi.
Karasar, N. (2003). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Nobel Yayın Dağıtım.
Karasar, N. (2006). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Nobel Yayın Dağıtım.
Karslı, M. D. (2004). Yönetsel etkililik (2. Baskı). Pegem A Yayıncılık.
Özalp, E. ve Kırel. Ç. (2000). Örgütsel davranış, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi Ders Kitapları Yayın, Eskişehir.
Şişman, M. (2002). Eğitimde Mükemmellik Arayışı (Etkili Okullar). Pegem A Yayıncılık.
Terzi, A.R. (2000). Örgüt kültürü. Nobel Yayın Dağıtım.
Tütüncü, Ö. ve Savran, G.(2007). Etik İklim ve Tükenmişlik Sendromunun Kalite Yönetim Sistemi Üzerine Etkileri: Bir Laboratuar Uygulaması, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.
Yüksel, Ö. (2004). İnsan Kaynakları Yönetimi, Gazi Kitabevi.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR)
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.